Desery,  fit

Jagielnik – czyli ciasto dla Alergika

Jagielnik – czyli ciasto dla Alergika

Cztery lata temu synek musiał przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną.

Niby nic strasznego, ale dla mnie był to mur, ściana nie do przeskoczenia, ponieważ wcześniej nie spotkałam się z problemem nietolerancji glutenu.

Zaczęłam czytać co można jeść przy takiej diecie, czego nie wolno. Powoli, systematycznie odkrywałam nowe produkty i nowe połączenia smakowe.

Do dziś nie zapomnę miny mojej babci jak zobaczyła kisiel z tapioki 😉

Na szczęście dzieć z alergii wyrósł, a z tych wszystkich kombinacji smakowych, bezglutenowych zostało z nami ciasto jaglane.

W pełni bezpieczne zarówno dla bezglutenowca jak i alergika na mleko czy jajko.

Smaczne, wilgotne ciasto, które nie wymaga pieczenia.

Szybkie w przygotowaniu 🙂

 

ciasto jagielnik

 

Jagielnik:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

– 1 puszka mleka kokosowego

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżki cukru

-tabliczka czekolady gorzkiej

-1 łyżka oleju kokosowego lub 1 łyżka margaryny bezmlecznej

-opcjonalnie orzechy, rodzynki

 

 

Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy zimna wodą.

Następnie do wrzącej wody wrzucamy kaszę i obgotowujemy ja ok 3 min- odcedzamy.

Ponownie kaszę zalewamy wrzątkiem – ok 1,5 szklanki wrzącej wody – do tego dodajemy mleczko kokosowe.

Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 min.

Zdejmujemy z ognia i przykrywamy garnek pokrywka, żeby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody.

Kasze miksujemy blenderem – nie jest to konieczne.

Do kaszy dodajemy wiórki kokosowe, cukier, miód, bakalie i mieszamy.

Przekładamy do formy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach 27cm x 17cm ( lub forma o średnicy 24cm) .

Dobrze rozprowadzamy po całej formie, dociskamy dłońmi.

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę – najlepiej na całą noc.

 

Smacznego 🙂

4 komentarze

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    jako alergik mam teraz wymówkę, aby delektować się tym ciastem bez żadnych przeszkód i… ilości. 😉 Przepis chętnie przygarniam. 🙂
    Bookendorfina

  • Ewelina

    Nie jestem alergikiem ,ale ciasto jak dla mnie bomba . Muszę wypróbować przepis bo wygląda znakomicie 🙂

  • Martyna

    Kasza jaglana to moje must have od pewnego czasu. Zakochałam się w niej bez pamięci, smak jest dla mnie cudowny. Twój przepis wypróbuje bardzo chętnie :]

  • Małgosia

    Uwielbiam wszystkie składniki i ich połączenie. Jagielnik kokosowy również gości w mojej kuchni. Pycha!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *