mała piekarnia

Bułeczki pszenne z czarnuszką

Bułeczki pszenne z czarnuszką

 

Niedziele zawsze zaczynamy wspólnym śniadaniem i do takiego śniadania nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo.

Tym razem przyszedł czas na domowe bułeczki obsypane niezwykle aromatycznymi, czarnymi ziarenkami czarnuszki.

Z przepisu wychodzi ok 14 niewielkich bułek.

 

bulki3

 

Bułeczki pszenne z czarnuszką:

Na zaczyn:

– 10g świeżych drożdży

– 1/3 szklanki ciepłego mleka

– 3 łyżki mąki

– szczypta cukru

 

Ponadto:

– 350g mąki

– 150 ml ciepłego mleka

– 1 łyżeczka cukru

– duża szczypta soli

– jajko

– czarnuszka

 

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, ciepłego mleka, cukru i soli. Całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto (zagniatamy ok. 10 – 15 min, po tym czasie ciasto będzie idealnie napowietrzone).

Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Ponownie, chwilę zagniatamy i formujemy bułeczki wielkości kiwi 😉

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 20 min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220oC. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy obficie ziarenkami czarnuszki.

Pieczemy ok. 15 min.
Smacznego 🙂

 

bulki2_20150315095820

One Comment

  • Emmka

    Piekłam bułeczki z połowy porcji, wyszło 6 takich w sam raz. Smaczne 🙂 ale myślałam, że będą bardziej puszyste.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *