kawałki babki budyniowej
wypieki

Wilgotna babka budyniowa

Niesamowicie prosta i szybka, wilgotna babka budyniowa.

Warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura wszystkich produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem.

Mąkę koniecznie przesiej przez sito.

Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .

 

babka budyniowa

 

 

Wilgotna babka budyniowa:

– 2 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )

– 1/2 szklanki drobnego cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– 1/3 szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego *

 

Do dużej miski przesiej mąkę przez sito.

Następnie dodaj wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól, budyń.

Następnie dobrze wymieszaj rózgą kuchenną.

W osobnej misce wymieszaj składniki mokre .

I teraz wlej masę z jajkami do miski z suchymi składnikami – najlepiej mieszaj masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. 

Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki,  ale nie powinnaś widzieć suchej mąki.

Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

Następnie masę przelej do formy, wyrównaj.

Piecz w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto wyciągnij z formy.

Na koniec, po przestudzeniu obficie oprósz cukrem pudrem.

 

*zamiast budyniu w proszku – możesz dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao. 

 

kawałki babki budyniowej

37 komentarzy

  • Paulina

    Z tego przepisu robiłam pierwszy raz Babkę , wyszła pyszna robiłam ją rano na szybko zanim goście przyszli , ja swoją wersję podzieliłam na dwa w jednej dałam dodatkowy budyń a w drugiej kakao, wlewałam na przemian do formy , babka wyszła pyszna😋

  • Kajko

    Jak dla mnie najlepsza babka jaka piekłam . Robią ja tez jako spod do ciasta , np z rabarbarem i kruszonka . Super !

  • primipiatti_u

    Zachęcam do wypróbowania, ale ta babka jest ucierana – trochę kapryśna i może wyjść zakalec, jeśli za długo się miesza, miksuje, produkty są zimne

  • Magda

    Babki są zdecydowanie moim ulubionym wypiekiem. Chętnie sięgają też po nie moje dzieci, dlatego staram się jak najczęściej je przygotowywać. Najbardziej lubimy takie wilgotne, ale testuje różne przepisy. Babki budyniowej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda smakowicie i z chęcią ją przygotuję. Na pewno wszystkim będzie smakowała:-)

  • primipiatti_u

    Ta babka ma to do siebie, że do „łatwych” nie należy – jak każde ciasto ucierane. Jest wymagająca, jeśli chodzi o produkty, temperaturę itd dlatego tak często wychodzi zakalec. Kwestia wprawy 😉

  • Iwona

    Niestety następnym razem zanim zrobię poczytam komentarze bo moja wyszła jak większości gumowata i zakalcowata

  • Lukrecja

    Nie wiem co robicie nie tak. Ja juz wiele razy robilam wedle przepisu i jest bardzo dobra. Jak dotad najlepsze jaka jadlam. Jak dla przepis super 👍🏻

  • Renia

    Przepis nieprecyzyjny, nie ma informacji, że składniki mają być w temperaturze pokojowej, nie jest również podane czy ciasto piec góra-dół czy z termoobiegiem.

  • primipiatti_u

    Czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojowa ??? To bardzo ważne przy pieczeniu tej babki – inaczej wychodzi zakalec.
    Pozdrawiam

  • Ewelina

    Jak dla mnie nieudane ciasto 😥 zakalec niestety. Masa na babkę ciężka i może dlatego. Nie pokażę się na taką babkę więcej.pozdrawiam

  • primipiatti_u

    Temperatura 170-180 stopni o około 20-25 minut ( po 20 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki juz się upiekły )

  • Anna

    Jeśli chce upiec z tego przepisu muffinki to jak długo i w jakiej temperaturze je piec?

  • primipiatti_u

    Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu ☺️. Mam dość nietypową formę – choć ma 26 cm, to przy tym szeroki komin i dzieki temu wychodzi wysoka.

  • Magdalena

    Przepis jest świetny. Babka wilgotna i pyszna. Ja robiłam marmurka z tego przepisu. Proporcje podane na formę z kominem mniejszą niż 26cm. Ja robiłam na 26 i wyszła niska. Nie mylić z zakalcem.

  • primipiatti_u

    Jest to forma z kominem na „niską ” babę – w czwartek jak będę już w domu podam dokładne wymiary formy i zdjęcie ☺️

  • primipiatti_u

    Ciasto nie lubi byc długo mieszane, bardzo często „siada” właśnie przez długie miksowanie lub była zbyt duża różnica temperatur miedzy jajkami a mlekiem.

  • Kasia

    dzisiaj pierwszy raz skusilam się na ten przepis i wyszedł zakalec 🙁 co zrobiłam nie tak??

  • primipiatti_u

    Wyjdą ☺️ moze Pani dać maliny, borówki czy jabłko pokrojone w kostkę

  • KasiaM

    Dziękuję za info.
    Mam 12 foremek, już nie mogę doczekać efektu.
    Wesołych Świąt! 🙂

  • primipiatti_u

    Najlepiej wymieszać szpatułka silikonowa lub drewniana łyżka. Można użyć miksera, ale tylko na małych obrotach ☺

  • Ewa

    Czy te składniki mokre miksujemy, czy mieszamy np. rózgą czy jakąś szptaułą?

  • primipiatti_u

    Wyjdzie 12 sporych, ładnie wyrośniętych babeczek o średnicy 5 cm (standardowa muffinka)

  • KasiaM

    Właśnie zakupiłam foremki do mini babeczek. Ile babeczek wyjdzie z tych proporcji?
    Wygląda mniamuśnie 🙂

  • primipiatti_u

    Z ta nigdy nie ma wtopy ? i z cytrynowa rownież – najmniej kapryśne babki jakie znam ?

  • Martyna

    No właśnie planuje zrobić podobna na świętą, ale najpierw muszę poćwiczyć aby nie było wtopy 😀 Pozdrawiam

  • Martyna

    Coś dla mnie bo bez miksera:D Jednak mój talent cukierniczy jest taki mały, że co zabiorę się do pieczenia to wszystko opada;( Musze trenować:d

  • Maciej Wojtas

    Takie babki to ja bardzo 😉
    No a poza tym, to jedyne babki, za którymi mogę się legalnie oglądać 😉

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *