Bez kategorii,  zupy

Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą

Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą

 

Kolejna propozycja na smakowite wykorzystanie dyni.

I choć jedni pomyślą jak to, przecież sezon dyniowy już dawno minął, to powiem Wam, że w wielu marketach czy osiedlowych warzywniakach śmiało spotkacie to super warzywo, a jak nie to w wersji mrożonej dostępna jest wszędzie 🙂

Tym razem przygotowałam rozgrzewającą zupę dyniową, która świetnie sprawdzi się przy takiej pogodzie jaką mamy teraz za oknem.

 

zupa w miseczce

 

Krem z dyni z orzechami i gorgonzolą:

– 500g dyni ( u mnie mrożona piżmowa)

– 2 średnie ziemniaki

– 1 marchewka

– 1 łyżka oleju

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 winnego jabłka

– 1 szklanka bulionu warzywnego

– 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru

– 1/4 łyżeczki chilli

– duża szczypta cynamonu

– garść orzechów włoskich

– ok. 50g sera gorgonzola

– sól, pieprz

 

Ziemniaki, dynię, marchewkę i jabłko obieramy. Kroimy na większe kawałki.

Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju. Dobrze rozgrzewamy.

Następnie wrzucamy na rozgrzany olej ziemniaki, marchewkę i dynię. Smażymy ok. 3 – 4 min – mieszamy co jakiś czas.

Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko.

Do garnka wlewamy bulion. Zmniejszamy moc palnika o połowę i gotujemy warzywa do miękkości – ok. 15 min.

Całość miksujemy blenderem na gładką masę.

Imbir obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach – dodajemy do zupy.

 

Naszą zupę doprawiamy chilli, cynamonem, solą i pieprzem.

Orzechy prażymy na suchej patelni, a gdy lekko ostygną siekamy je na mniejsze kawałki.

Gorgonzolę kroimy w kostkę 1cm x 1 cm.

 

Ciepłą zupę nalewamy do talerza, posypujemy orzechami i serem gorgonzola.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *