Desery

Słodko – słone ciasto z Almette

Słodko – słone ciasto z Almette

Ciasto z Almette kto by pomyślał?

A jednak. Łatwe, szybkie w przygotowaniu.

Ciasto bez pieczenia, za pierwszym razem powstało całkiem przypadkiem.

Miałam za mało śmietanki kremówki, ale za to dwa kubeczki serka  i tak oto powstał prosty i zarazem bardzo smaczny przekładaniec.

ciasto bez pieczenia, z orzeszkami i almette

 

Ciasto z Almette – bez pieczenia:

– 400g herbatników

– 250g gotowej masy kajmakowej

– 100g solonych orzeszków ziemnych

– 1 szklanka frużeliny borówkowej (przepis na frużelinę znajdziecie tutaj)

– 2 opakowania serka Almette ( użyłam jogurtowy i śmietankowy)

– 100ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

– 2 łyżki orzeszków ziemnych

– kilka listków świeżej mięty do dekoracji

 

Na spód blachy o wymiarach 40x23cm układamy pierwszą warstwę z herbatników.

Orzeszki ziemne siekamy na drobne kawałki.

Podgrzewamy masę kajmakową i mieszamy razem z orzeszkami.

Wylewamy na przygotowany spód.

Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy frużelinę borówkową.

Układamy ostatnią warstwę z herbatników, lekko dociskamy.

Serki mieszkamy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wykładamy masę serową na ostatnią warstwę z herbatników.

Pozostałe orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi ciasto. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.

Schładzamy min. 2 godziny w lodówce.

Smacznego 🙂

 

31 komentarzy

  • Anonim

    Robię to ciasto od kilku lat na różne okazje i zawsze ale to zawsze ktoś prosi o ten przepis! Smak jest obłędny!!!

  • primipiatti_u

    Może to być dowolna, gęsta konfitura lub dżem z rozpuszczona galaretka w niewielkiej ilości wody ☺️

  • primipiatti_u

    Bardzo się cieszę, że przypadło Wam do gustu ☺️
    Pozdrawiam serdecznie

  • primipiatti_u

    Bardzo sie cieszę i zachęcam do wypróbowania innych ciast ☺️

  • Agnieszka

    Zrobiłam Pani ciasto na swieta i musze przyznac ze slodko slona propozycja przypadla wszystkim do gustu☺przepis godny polecenia☺pozdrawiam

  • Agnieszka

    Aha dziekuje☺mascarpone używam do nadzienia rurek na słodko więc tu zostanę przy almette i Pani oryginalnym przepisie☺pozdtawiam?

  • primipiatti_u

    Miksuje wszystko razem ☺️ zamiast serków almette można dać mascarpone i tez miksować razem

  • primipiatti_u

    Można ubić pierwsze śmietankę, a potem zmieszać z serkami, lub zmiksować śmietankę razem z serkami (miksować ok 2-3 minut).

  • Maciej Wojtas

    Kajmak i frużelina zawiesiły mi system.

    Robota rozbabrana, dzieci głodne, a ja stoję z rozgniecionym ciastem i nie wiem, co począć… 😉

  • MartieLifeStyle

    Jeszcze nie dorobiłam się piekarnika, więc muszę koniecznie zrobić to ciacho! Wygląda pysznie, a serki almette uwielbiam, więc na pewno będzie mi smakowało 🙂

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Prezentuje się wytwornie, elegancko, smakowicie. 🙂 Takie przekładańce cieszą wzrok i podniebienie. 🙂 Kolejny przepis do kolekcji. 🙂
    Bookendorfina

  • primipiatti_u

    Moze byc ulubiony dżem zmieszany z galaretka rozpuszczoną w 200ml wody

  • primipiatti_u

    Tego typu serki swietnie nadają sie do ciast czy deserów – konsystencja jest zwarta, ale nie taka grudkowata jak przy twarogu na sernik – a kombinacje słodko- słone zawsze super sie sprawdzają ☺

  • primipiatti_u

    ☺☺ smakuje naprawdę dobrze, oczywiście jesli ktoś lubi orzeszki, kajmak, śmietankę itd ?

  • Anna

    Wygląda pysznie! Smakuje też pewnie nieźle, lubię to połączenie smaków słodko-słonych

  • Magda M.

    Oooo, to coś co lubię! Ciasta bez pieczenia to moje ulubione 😉 A i trafiłaś w moje kubki smakowe. Bardzo lubię Twoje przepisy 🙂

  • Sztuka Retuszu || Sit Zone Art

    Oesu, ale smakowicie wygląda! Z drugiej strony, nigdy nie widziałam, by przy słodkich wypiekach używano serka Almette! Nie brałam nawet pod uwagę, że może się to komponować 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *