pudding chia z truskawkami
Desery,  fit

Pudding chia z musem z mrożonych truskawek

Ten rok zdecydowanie należy do nasion Chia.

Można je spotkać wszędzie.

Jako półprodukt, w batonach, w sałatkach, ciastkach, a nawet w waflach ryżowych.

Chia na zimno kompletnie mi nie smakuje, nie wiem czemu.

Próbowałam z różnymi dodatkami, na różnych mlekach i jednak na zimno to nie mój smak.

Zaś na ciepło i z mlekiem kokosowym nasiona chia przyjmują łagodniejszą postać, bardziej przystępną dla mnie.

Kto nie próbował tego deseru na ciepło, koniecznie musi spróbować go z tego przepisu.

Jeśli lubisz nasiona chia, to koniecznie musisz spróbować ten koktajl. 

pudding chia z truskawkami

Pudding chia z musem z mrożonych truskawek:

– 200 ml mleka kokosowego

– 3 łyżki nasion chia

– 1 łyżka cukru brązowego lub 1 łyżka syropu klonowego

– garść mrożonych truskawek

Do rondelka wlej mleko kokosowe i wsyp nasiona chia.

Gotuj na średniej mocy palnika, aż do chwili zagotowania.

Następnie dodaj cukier brązowy i zmniejsz moc palnika do minimum – gotuj jeszcze ok 10-15 min.

W międzyczasie, blenderem zmiksuj mrożone truskawki na gładki mus.

Możesz mus dosłodzić, ale nie jest to konieczne, ponieważ pudding jest słodki.

Ciepły pudding przelej do pucharków.

Na wierzch wylej mus. I gotowe.

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • Kamila Posobkiewicz

    Spróbuję przepisu. Jestem ciekawa. Dodaję te nasiona zwykle do sałat, bo jakoś mi nie współgrają z desreami. Może z Twoim tak. Dziękuję za pomysł.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *