
Pudding chia z musem z mrożonych truskawek
Pudding chia z musem z mrożonych truskawek
Ten rok zdecydowanie należy do nasion Chia.
Można je spotkać wszędzie.
Jako półprodukt, w batonach, w sałatkach, ciastkach, a nawet w waflach ryżowych.
Taka moda. Jedni Chię pokochali i używają jej na co dzień, zaś inni – tak jak ja 😉 – nie należą do jej wiernych fanów.
Chia na zimno kompletnie mi nie smakuje, nie wiem czemu.
Próbowałam z różnymi dodatkami, na różnych mlekach i jednak na zimno to nie mój smak.
Zaś na ciepło i z mlekiem kokosowym nasiona chia przyjmują łagodniejszą postać, bardziej przystępną dla mnie.
Kto nie próbował tego deseru na ciepło, koniecznie musi spróbować go z tego przepisu.
Pudding chia z musem z mrożonych truskawek:
– 200 ml mleka kokosowego
– 3 łyżki nasion chia
– 1 łyżka cukru brązowego lub 1 łyżka syropu klonowego
– garść mrożonych truskawek
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy nasiona chia.
Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do chwili zagotowania.
Następnie dodajemy cukier brązowy i zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy jeszcze ok 10-15 min.
W międzyczasie, blenderem miksujemy mrożone truskawki na gładki mus. Możemy mus dosłodzić, ale nie jest to konieczne, ponieważ pudding jest słodki.
Ciepły pudding przelewamy do pucharków. Na wierzch wylewamy mus.
Smacznego 🙂


2 komentarze
Jagoda
Zrobiłam ten deser jest pyszny 😋
Kamila Posobkiewicz
Spróbuję przepisu. Jestem ciekawa. Dodaję te nasiona zwykle do sałat, bo jakoś mi nie współgrają z desreami. Może z Twoim tak. Dziękuję za pomysł.