
Gofry dla Alergika – wegańskie
Gofry dla Alergika
Moj Alergik zażyczył sobie gofry, bo dzieci miały gofry w przedszkolu, a on ich nie mógł spróbować.
Tak, tak matka Alergika zawsze ma pod górkę 😛 ale czego nie robi sie dla tej małej istoty, która wielkimi, brązowymi oczami chce ci powiedzieć „mamusiu plissss”.
Gofry wychodzą puszyste, kruche na zewnątrz – jak „normalne” gofry.
Tak, wiec do dzieła 🙂
Gofry dla Alergika:
– 1,5 szklanki mąki (dałam pszenna, ale czasami mieszam pół na pół z ryżowa czy jaglana)
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– ulubione dodatki : dżem, owoce, cukier puder
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Następnie wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę bez grudek.
Odstawiamy na ok 10-15 minut, aby masa „odpoczęła”.
Gofrownicę nagrzewamy – nie smarujemy płytek olejem, żeby nasze gofry nie zrobiły się gumiaste i klejące.
Smażymy gofry przez 3-4 minuty ( lub według instrukcji posiadanego sprzętu ).
Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkami.
Smacznego 🙂


7 komentarzy
Angela
co daje ocet jabłkowy? Potrzebny?
primipiatti_u
Wszystko zależy od gofrownicy, moja ma mniejsza moc, po 2 minutach muszę gofrownicę otworzyć – odparować na dosłownie 5 sekund i zamknąć na kolejne 3–4 minuty – gofry wychodzą chrupiące i miękkie. Przy starej gofrownicy nie mogłam otwierać urządzenia, bo gofry robiły się gumowate
Kasia
Gofry wychodzą dobre, ale raczej twarde. Bardziej jak wafle niż gofry. Mam gofrownicę 1000W i trzeba je trzymać ok. 10 minut. Krócej trzymane wychodzą surowe w środku. Jeśli ktoś lubi twarde gofry, to polecam, smakowo ok 🙂
primipiatti_u
Teraz mam najzwyklejszą gofrownicę z Carrefoura i gdy smażę gofry, to nie otwieram gofrownicy do odparowania ciasta. Kiedyś miałam gofrownicę żeliwną i po 1 minucie zawsze musiałam otwierać gofrownicę i odparować ciasto – bez tego wychodziły straszne kapcie ;/
Mariola
Jakiej gofrownicy używasz? Mi te gofry wyszły płaskie…i niedopieczone.
primipiatti_u
Ten przepis jest naprawdę fajny, choc jak to mowi mój maz – wole tradycyjne z mlekiem i duża ilością bitej śmietany ?
Bookendorfina Izabela Pycio
Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis, co prawda, nie musimy stosować się do wskazań dietetycznych dla alergików, ale z pewnością również możemy rozkoszować się tą wersją smaku gofrów. 🙂
Bookendorfina