śniadania

Gofry dla Alergika – wegańskie

Gofry dla Alergika

 

Moj Alergik zażyczył sobie gofry, bo dzieci miały gofry w przedszkolu, a on ich nie mógł spróbować.

Tak, tak matka Alergika zawsze ma pod górkę 😛 ale czego nie robi sie dla tej małej istoty, która wielkimi, brązowymi oczami chce ci powiedzieć „mamusiu plissss”.

Gofry wychodzą puszyste, kruche na zewnątrz – jak „normalne” gofry.

 

Tak, wiec do dzieła 🙂

 

gotowe gofry z konfiturą

 

Gofry dla Alergika:

– 1,5 szklanki mąki (dałam pszenna, ale czasami mieszam pół na pół z ryżowa czy jaglana)

– 1 szklanka mleka migdałowego

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki cukru

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżeczki octu jabłkowego

– ulubione dodatki : dżem, owoce, cukier puder

 

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Następnie wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę bez grudek.

Odstawiamy na ok 10-15 minut, aby masa „odpoczęła”.

Gofrownicę nagrzewamy – nie smarujemy płytek olejem, żeby nasze gofry nie zrobiły się gumiaste i klejące.

Smażymy gofry przez 3-4 minuty ( lub według instrukcji posiadanego sprzętu ).

Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkami.

Smacznego 🙂

7 komentarzy

  • primipiatti_u

    Wszystko zależy od gofrownicy, moja ma mniejsza moc, po 2 minutach muszę gofrownicę otworzyć – odparować na dosłownie 5 sekund i zamknąć na kolejne 3–4 minuty – gofry wychodzą chrupiące i miękkie. Przy starej gofrownicy nie mogłam otwierać urządzenia, bo gofry robiły się gumowate

  • Kasia

    Gofry wychodzą dobre, ale raczej twarde. Bardziej jak wafle niż gofry. Mam gofrownicę 1000W i trzeba je trzymać ok. 10 minut. Krócej trzymane wychodzą surowe w środku. Jeśli ktoś lubi twarde gofry, to polecam, smakowo ok 🙂

  • primipiatti_u

    Teraz mam najzwyklejszą gofrownicę z Carrefoura i gdy smażę gofry, to nie otwieram gofrownicy do odparowania ciasta. Kiedyś miałam gofrownicę żeliwną i po 1 minucie zawsze musiałam otwierać gofrownicę i odparować ciasto – bez tego wychodziły straszne kapcie ;/

  • Mariola

    Jakiej gofrownicy używasz? Mi te gofry wyszły płaskie…i niedopieczone.

  • primipiatti_u

    Ten przepis jest naprawdę fajny, choc jak to mowi mój maz – wole tradycyjne z mlekiem i duża ilością bitej śmietany ?

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis, co prawda, nie musimy stosować się do wskazań dietetycznych dla alergików, ale z pewnością również możemy rozkoszować się tą wersją smaku gofrów. 🙂
    Bookendorfina

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *