Krem z kurek z gałką muszkatołową
Krem z kurek z gałką muszkatołową
Dwa lata temu zakochałam się w kurkach.
Nigdy wcześniej nie próbowałam tych grzybów i zawsze na targu omijałam je szerokim łukiem, kiedy to dwa lata temu mój mąż wspomniał o „kurkowej jajecznicy babci” postanowiłam zmierzyć się nimi.
Na początku przewertowałam setki przepisów, żeby mieć obraz z czym można łączyć kurki i tak powstała jajecznica, potem tarta, a dopiero po kilku próbach „kurkowych” przyszedł czas na zupę krem.
Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem na pyszny kurkowy krem, który dzięki gałce muszkatołowej nabiera wyrazistości. Koniecznie musicie spróbować 🙂
Krem z kurek z gałką muszkatołową:
– 250g kurek
– 2 średnie marchewki
– 1 duży ziemniak
– 1 pietruszka
– 1 litr wywaru warzywnego
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
– 2-4 łyżki śmietany 18%
Warzywa obrać i pokroić na kawałki wielkości 1cm. Wrzucić do bulionu, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować warzywa do miękkości, ok. 20 min.
Kurki umyć, oczyścić, większe pokroić na połówki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać ( można przecisnąć przez praskę ).
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć ( ok. 1 min). Następnie dodać kurki i smażyć ok. 5 min,aż grzyby puszczą sok i lekko odparują.
Gdy warzywa będą miękkie, odlać 1 szklankę bulionu ( nie wylewać, może się przydać). Do warzyw dodać podsmażone kurki i gotować ok. 2min. Następnie zmiksować wszystkie składniki na gładką masę, jeśli zupa będzie zbyt gęsta, należy dolać trochę wywaru.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i na koniec dodać szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Wymieszać.
Podawać z kleksem śmietany.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Zapudelkowana
Wygląda przepysznie! Z chęcią wypróbuję 😀
Ev.
No i super! Mam pomysł na kolejny pyszny obiad 🙂 DZIĘKI!
Zapraszam do mnie http://www.on-my-way.pl/