fit,  zupy

Krem z kurek z gałką muszkatołową

Krem z kurek z gałką muszkatołową

 

Dwa lata temu zakochałam się w kurkach.

Nigdy wcześniej nie próbowałam tych grzybów i zawsze na targu omijałam je szerokim łukiem, kiedy to dwa lata temu mój mąż wspomniał o „kurkowej jajecznicy babci” postanowiłam zmierzyć się nimi.

Na początku przewertowałam setki przepisów, żeby mieć obraz z czym można łączyć kurki i tak powstała jajecznica, potem tarta, a dopiero po kilku próbach „kurkowych” przyszedł czas na zupę krem.

Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem na pyszny kurkowy krem, który dzięki gałce muszkatołowej nabiera wyrazistości. Koniecznie musicie spróbować 🙂

 

kurki3

 

Krem z kurek z gałką muszkatołową:

– 250g kurek

– 2 średnie marchewki

– 1 duży ziemniak

– 1 pietruszka

– 1 litr wywaru warzywnego

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła

– szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

– 2-4 łyżki śmietany 18%

 

 

Warzywa obrać i pokroić na kawałki wielkości 1cm. Wrzucić do bulionu, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować warzywa do miękkości, ok. 20 min.

Kurki umyć, oczyścić, większe pokroić na połówki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać ( można przecisnąć przez praskę ).

Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć ( ok. 1 min). Następnie dodać kurki i smażyć ok. 5 min,aż grzyby puszczą sok i lekko odparują.

Gdy warzywa będą miękkie, odlać 1 szklankę bulionu ( nie wylewać, może się przydać). Do warzyw dodać podsmażone kurki i gotować ok. 2min. Następnie zmiksować wszystkie składniki na gładką masę, jeśli zupa będzie zbyt gęsta, należy dolać trochę wywaru.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i na koniec dodać szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Wymieszać.

Podawać z kleksem śmietany.

 

Smacznego 🙂

kurki2

 

kurki4

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *