Moja granola
Moja granola
Czy zdarza się Wam wstać o „5 minut” za późno i nie mieć czasu na przygotowanie śniadania?
Czy wtedy wychodzicie z domu tylko o kawie??
W moim przypadku zdarza się to dość często :P, ale wtedy mam w niedużej metalowej puszce coś co idealnie nadaje się na śniadanie – do jogurtu czy mleka – domowa GRANOLA .
Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Na dodatek możecie ją zrobić wieczorem, i tak naprawdę to od Was zależy czy smakiem granoli będziecie się delektować na pierwsze lub drugie śniadanie.
Taką granolę możecie przechowywać w metalowej puszce przez tydzień.
Domowa Granola:
– 1/2 szklanki płatków żytnich błyskawicznych
– 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
– po 3 łyżki łuskanego słonecznika i pestek dyni
– 2 łyżki migdałów
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
– 3 łyżki cukru brązowego
– 2 łyżeczki oleju (może być rzepakowy)
– 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego Łowicz ( może być dowolny ulubiony dżem ) *
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
W dużej misce dobrze wymieszać ze sobą wszystkie składniki i równomiernie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 35 minut, mieszając co 5-7 min – tak by nasza granola się nie przypaliła.
* dżem wiśniowy jest moim ulubionym dżemem, ale do granoli używam go nie tylko z tego powodu. Dżem wiśniowy zawiera duże owoce, które po upieczeniu są skarmelizowane i zachowują swoją miękkość.
Smacznego 🙂