Puszysty omlet na śniadanie i nie tylko
Puszysty omlet na śniadanie i nie tylko
Śniadanie to u mnie podstawa.
Od zawsze tak miałam, że nie wyszłam z domu bez śniadania, a jak już się zdarzyło, to pół dnia chodziłam rozdrażniona, bez energii i tylko myślałam jak dotrzeć do domu i schować się pod kocem.
Nawet teraz, gdy muszę leżeć pamiętam o śniadaniach. Czasami są to kanapki, czasami jakieś muesli, a czasami tak jak dzisiaj jest to omlet.
Tym razem na słodko i puszysto 🙂
Puszysty omlet:
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki pszennej
– szczypta soli
– łyżeczka masła
Dodatkowo:
– cukier puder
– ulubione owoce ( u mnie mrożone borówki)
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka – cały czas miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, a następnie, gdy masło się rozpuści wlewamy masę jajeczną na patelnię i od razu zmniejszamy do połowy moc palnika.
Smażymy ok. 3 minut z jednej strony. Po tym czasie przekładamy nasz omlet na drugą stronę i smażymy ok 1-2 minuty.
Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i owocami.
Smacznego 🙂