śniadania

Puszysty omlet na śniadanie i nie tylko

Puszysty omlet na śniadanie i nie tylko

 

Śniadanie to u mnie podstawa.

Od zawsze tak miałam, że nie wyszłam z domu bez śniadania, a jak już się zdarzyło, to pół dnia chodziłam rozdrażniona, bez energii i tylko myślałam jak dotrzeć do domu i schować się pod kocem.

Nawet teraz, gdy muszę leżeć pamiętam o śniadaniach. Czasami są to kanapki, czasami jakieś muesli, a czasami tak jak dzisiaj jest to omlet.

Tym razem na słodko i puszysto 🙂

 

omlet na talerzu

Puszysty omlet:

– 2 jajka

– 2 łyżki mąki pszennej

– szczypta soli

– łyżeczka masła

Dodatkowo:

– cukier puder

– ulubione owoce ( u mnie mrożone borówki)

 

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka – cały czas miksujemy.

Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką.

 

Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, a następnie, gdy masło się rozpuści wlewamy masę jajeczną na patelnię i od razu zmniejszamy do połowy moc palnika.

Smażymy ok. 3 minut z jednej strony. Po tym czasie przekładamy nasz omlet na drugą stronę i smażymy ok 1-2 minuty.

Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i owocami.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *