
Zupa – krem brokułowa
Zupa – krem brokułowa
Czy lubicie zupy kremy??
Propozycja na dziś : zielona zupa krem.
Zielona dzięki brokułowi.
Bardzo smaczna, a dodany czosnek sprawia, że zupa staje się wyrazista w smaku.
Zupa – krem z brokułów:
– 1 średniej wielkości brokuł
– 2 ziemniaki
– 2 średniej wielkości marchewki
– kawałek pora ( ok. 10cm z białej części)
– 1 pietruszka
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju
– 750 ml wody
– śmietana lub jogurt
– sól, pieprz
Dodatkowo na grzanki:
– 4 kromki czerstwego chleba (grzanki można zrobić również z chleba razowego)
– sól, pieprz
– 1-2 łyżki oleju
Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w duże kostki.Por kroimy w duże krążki.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone warzywa ( z wyjątkiem brokuła) i gotujemy ok 20 min.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i dorzucamy do gotujących się warzyw – gotujemy ok. 4-5 min, a następnie zestawiamy z ognia.
Z gotujących się warzyw odlewamy połowę wody ( nie wylewamy jej, może się przydać do rozrzedzenia naszej zupy).
Czosnek obieramy i wrzucamy do warzyw – wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę, jeśli będzie konieczność rozrzedzenia to dolewamy w małych ilościach wody z gotowania warzyw.
Do naszej zupy dodajemy 2 łyżki oleju i przyprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy.
Przygotowanie grzanek:
Chleb kroimy w kostkę ok 1×1 cm.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy łyżkę oleju, rozprowadzamy po całej powierzchni patelni i wrzucamy pokrojony chleb (możemy smażyć grzanki partiami, tak, żeby każda grzanka była lekko zrumieniona). Smażymy z każdej strony po 1 minucie, jeszcze na patelni solimy, pieprzymy.
Zupę wlewamy do miseczek, dodajemy kleks ze śmietany lub jogurtu i posypujemy grzankami.
Smacznego 🙂


2 komentarze
Pingback:
Bernardeta
Pyszności, do tego samo zdrowie.