Zupa krem z białych szparagów
Zupa krem z białych szparagów
Szparagi mają swój czas – i to właśnie jest ten czas 🙂
Zielone szparagi należą do moich ulubionych, ale to białe idealnie nadają się na szybką zupę krem.
Zapraszam po przepis.
Zupa krem z białych szparagów:
– 70dkg białych szparagów
– 1 litr bulionu warzywnego
– 4 łyżki masła
– 3-4 średnie ziemniaki
– 1 duża cebula
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
– świeży tymianek
– 8-10 cienkich plastrów boczku ( ew. szynki parmeńskiej)
Szparagi umyć, obrać, a następnie odkroić zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki, odkładając osobno główki szparagów.
Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Masło roztopić w garnku (użyłam garnka 2,5litrowego) – zeszklić cebulę, następnie dodać ziemniaki i szparagi (nie dodając główek). Smażyć ok. 3 minut. Całość zalać bulionem warzywnym.
Gotować ok. 20 min. Następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 3 min.
Z bulionu wyłowić główki szparagów ( wyłowiłam tylko 10sztuk, posłużyły mi do dekoracji talerza :P). Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.
Krem doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i śmietanką. Dobrze wymieszać.
Boczek podsmażyć na suchej patelni.
Do każdego talerza z zupą dodać 2 główki szparagów, wkruszyć boczek, a na koniec posypać świeżym tymiankiem i pieprzem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
wNaszejBajce.pl
Świetny przepis! Piękne zdjęcia! Szparagów nigdy nie jadłam, a z taką dokładną instrukcją z chęcią je przyrządzę.
Maciej Wojtas
Nigdy nie jadłem szparagów, ale od niedawna wiem, czym różni się normalna zupa od zupy krem.
Tę drugą trzeba mocniej gryźć :))