zupy

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

 

Szparagi mają swój czas –  i to właśnie jest ten czas 🙂

Zielone szparagi należą do moich ulubionych, ale to białe idealnie nadają się na szybką zupę krem.

Zapraszam po przepis.

 

szparagi_20150525192139

 

Zupa krem z białych szparagów:

– 70dkg białych szparagów

– 1 litr bulionu warzywnego

– 4 łyżki masła

– 3-4 średnie ziemniaki

– 1 duża cebula

– gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

– 6 łyżek śmietanki kremówki 30%

– świeży tymianek

– 8-10 cienkich plastrów boczku ( ew. szynki parmeńskiej)

 

Szparagi umyć, obrać, a następnie odkroić zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki, odkładając osobno główki szparagów.

Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Masło roztopić w garnku (użyłam garnka 2,5litrowego) – zeszklić cebulę, następnie dodać ziemniaki i szparagi (nie dodając główek). Smażyć ok. 3 minut. Całość zalać bulionem warzywnym.

Gotować ok. 20 min. Następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 3 min.

Z  bulionu wyłowić główki szparagów ( wyłowiłam tylko 10sztuk, posłużyły mi do dekoracji talerza :P). Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.

Krem doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i śmietanką. Dobrze wymieszać.

Boczek podsmażyć na suchej patelni.

Do każdego talerza z zupą dodać 2 główki szparagów, wkruszyć boczek, a na koniec posypać świeżym tymiankiem i pieprzem.

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • wNaszejBajce.pl

    Świetny przepis! Piękne zdjęcia! Szparagów nigdy nie jadłam, a z taką dokładną instrukcją z chęcią je przyrządzę.

  • Maciej Wojtas

    Nigdy nie jadłem szparagów, ale od niedawna wiem, czym różni się normalna zupa od zupy krem.
    Tę drugą trzeba mocniej gryźć :))

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *