Zupa – krem z cukinii
Zupa – krem z cukinii
Lubię zupy w formie kremu, z chrupiącymi grzankami, albo małymi groszkami ptysiowymi i prawie zawsze z kleksem śmietany.
Krem powstał całkiem przypadkiem, a raczej z nadmiaru posiadanych cukinii.
Wyszła kombinacja bardzo przyjemna i bardzo smaczna.
Skusicie się???
Krem z cukinii:
– 2 średniej wielkości cukinie
– 1 cebula
– 1 spora marchewka
– 1 pietruszka – korzeń
– 1 litr bulionu warzywnego (ewentualnie kostka rosołowa rozpuszczona w litrze wrzątku)
– dość duży ziemniak
– sól, pieprz
– 2-4 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1 łyżka oliwy do smażenia + kilka kropel do dekoracji
– 2-3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
Na grzanki:
– 2 kromki chleba tostowego
– ząbek czosnku
– sól
– oliwa z oliwek
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka obieramy, kroimy w małą kosteczkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy pokrojone warzywa – zmniejszamy na średnią moc palnika i gotujemy ok 15min.
W między czasie obieramy cukinie, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W niedużym garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i cukinię. Podsmażamy ok. 4 min do lekkiego zrumienienia.
Następnie podsmażoną cukinię dodajemy do gotujących się warzyw. Wszystko ze sobą mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Zestawiamy z ognia. Czekamy aż wywar trochę ostygnie. Z garnka odlewamy 1 szklankę wywaru – nie wylewamy jej, może się przydać, jeśli zmiksowana zupa okaże się zbyt gęsta.
Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy grzanki:
czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i smarujemy nim z obu stron kromki chleba tostowego. Następnie oprószamy je delikatnie solą i kroimy na małe kwadraciki.
Na patelni, rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy i dorzucamy kwadraciki chlebowe. Podsmażamy na złoty kolor.
Zupę krem nalewamy do talerzy lub miseczek, dodajemy po łyżce śmietany i po kilka kropel oliwy z oliwek. Całość oprószamy tymiankiem i posypujemy grzankami.
Smacznego 🙂