fit,  zupy

Zupa – krem z cukinii

Zupa – krem z cukinii

 

Lubię zupy w formie kremu, z chrupiącymi grzankami, albo małymi groszkami ptysiowymi i prawie zawsze z kleksem śmietany.

Krem powstał całkiem przypadkiem, a raczej z nadmiaru posiadanych cukinii.

Wyszła kombinacja bardzo przyjemna i bardzo smaczna.

Skusicie się???

 

cukinia2

 

Krem z cukinii:

– 2 średniej wielkości cukinie

– 1 cebula

– 1 spora marchewka

– 1 pietruszka – korzeń

– 1 litr bulionu warzywnego (ewentualnie kostka rosołowa rozpuszczona w litrze wrzątku)

– dość duży ziemniak

– sól, pieprz

– 2-4 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 łyżka oliwy do smażenia + kilka kropel do dekoracji

– 2-3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

Na grzanki:

– 2 kromki chleba tostowego

– ząbek czosnku

– sól

– oliwa z oliwek

 

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka obieramy, kroimy w małą kosteczkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy pokrojone warzywa – zmniejszamy na średnią moc palnika i gotujemy ok 15min.

W między czasie obieramy cukinie, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W niedużym garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i cukinię. Podsmażamy ok. 4 min do lekkiego zrumienienia.

Następnie podsmażoną cukinię dodajemy do gotujących się warzyw. Wszystko ze sobą mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Zestawiamy z ognia. Czekamy aż wywar trochę ostygnie. Z garnka odlewamy 1 szklankę wywaru – nie wylewamy jej, może się przydać, jeśli zmiksowana zupa okaże się zbyt gęsta.

Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy grzanki:

czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i smarujemy nim z obu stron kromki chleba tostowego. Następnie oprószamy je delikatnie solą i kroimy na małe kwadraciki.

Na patelni, rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy i dorzucamy kwadraciki chlebowe. Podsmażamy na złoty kolor.

Zupę krem nalewamy do talerzy lub miseczek, dodajemy po łyżce śmietany i po kilka kropel oliwy z oliwek. Całość oprószamy tymiankiem i posypujemy grzankami.

Smacznego 🙂

 

cukinia

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *