zupy

Zupa – krem z dyni z curry

Kiedyś wszystko co z dynią mogło dla mnie nie istnieć.

Zraziłam się do dyni w restauracji zamawiając krem z dyni.

Co tu dużo mówić, była niedobra. Mdła, niedoprawiona i na dodatek gęsta, niczym tłuczone ziemniaki.

Dałam dyni drugą szansę jakieś cztery lata temu, ale wtedy postanowiłam, że sama zrobię taki krem i doprawię po swojemu.

Od tamtej chwili dynię pokochałam na nowo.

W każdej postaci.

Dzisiaj mam dla Was jeden z moich sprawdzonych przepisów na dynię.

Zupa – krem z dyni z curry jest  smaczna, aromatyczna.

Prosta w wykonaniu i przede wszystkim rozgrzewająca – idealna na jesienne słoty.

krem_z_dyni

Zupa – krem z dyni z curry :

– 1kg dyni

– 2 średniej wielkości ziemniaki

– 2 łyżki oleju

– 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

– 1 nieduża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka curry w proszku

– 1cm świeżego imbiru

– sól, pieprz

– śmietana 18%

– kilka kropel oleju z pestek dyni

Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w duża kostkę.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w duża kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałeczki – mogą być plasterki.

W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy jednocześnie dynię i ziemniaki. Smażymy ok 2 min.

Następnie dodajemy cebule, czosnek i imbir – smażymy kolejne 2 min, co jakiś czas mieszając, żeby cebula się nie przypaliła. pod koniec smażenia dodajemy przyprawę curry i smażymy jeszcze minutkę.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 20-25 min, tak żeby ziemniaki i dynia rozpadły się.

Zestawiamy z ognia do przestudzenia.

Następnie blenderem miksujemy na gładka masę.

Jeśli nie lubicie pojedynczych cząstek polecam dodatkowo zupę przetrzeć przez sito.

Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.

Podajemy na ciepło z kleksem śmietany i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *