Zupa – krem z dyni z curry
Kiedyś wszystko co z dynią mogło dla mnie nie istnieć.
Zraziłam się do dyni w restauracji zamawiając krem z dyni.
Co tu dużo mówić, była niedobra. Mdła, niedoprawiona i na dodatek gęsta, niczym tłuczone ziemniaki.
Dałam dyni drugą szansę jakieś cztery lata temu, ale wtedy postanowiłam, że sama zrobię taki krem i doprawię po swojemu.
Od tamtej chwili dynię pokochałam na nowo.
W każdej postaci.
Dzisiaj mam dla Was jeden z moich sprawdzonych przepisów na dynię.
Zupa – krem z dyni z curry jest smaczna, aromatyczna.
Prosta w wykonaniu i przede wszystkim rozgrzewająca – idealna na jesienne słoty.
Zupa – krem z dyni z curry :
– 1kg dyni
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 2 łyżki oleju
– 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 nieduża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka curry w proszku
– 1cm świeżego imbiru
– sól, pieprz
– śmietana 18%
– kilka kropel oleju z pestek dyni
Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w duża kostkę.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w duża kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałeczki – mogą być plasterki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy jednocześnie dynię i ziemniaki. Smażymy ok 2 min.
Następnie dodajemy cebule, czosnek i imbir – smażymy kolejne 2 min, co jakiś czas mieszając, żeby cebula się nie przypaliła. pod koniec smażenia dodajemy przyprawę curry i smażymy jeszcze minutkę.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 20-25 min, tak żeby ziemniaki i dynia rozpadły się.
Zestawiamy z ognia do przestudzenia.
Następnie blenderem miksujemy na gładka masę.
Jeśli nie lubicie pojedynczych cząstek polecam dodatkowo zupę przetrzeć przez sito.
Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.
Podajemy na ciepło z kleksem śmietany i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Smacznego 🙂