przekąski

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

Co tu dużo pisać – jest jesień, wiec są jabłka – rożne – słodkie, kwaśne, twarde, miękkie, kruche itd

 

Nasz 5latek to wybredna bestia – surowych jabłek nie ruszy.

Za to chętnie sięga po „przerobione” jabłka – może to być tradycyjna szarlotka lub zdrowe chipsy.

Jeśli tak jak my, lubicie coś pochrupać wieczorem to ten przepis powinien Wam się spodobać 🙂

 

jabl

 

Chipsy jabłkowe:

– 4 średniej wielkości jabłka

– 1 płaska łyżka drobnego cukru

– 1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka myjemy – nie musimy obierać ze skórki.

Drylownicą do jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych.

Jabłka kroimy w cieniutkie plasterki.

 

Cukier mieszamy z cynamonem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy plasterki jabłek i posypujemy je zmieszanym cukrem z cynamonem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90oC i suszymy min 90 min, pozostawiając drzwiczki delikatnie uchylone.

Co jakieś 15-20 min przewracamy plasterki na drugą stronę.

Jeśli po upływie czasu nasze plasterki nadal będą wilgotne i „giętkie” wydłużamy czas o kolejne 30 min.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Smacznego 🙂

One Comment

  • Malinowa Planeta

    Robimy bardzo często w naszym przedszkolu dla dzieciaków, świetny pomysł

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *