przekąski

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

Czy jest coś bardziej kojącego niż zapach pieczonych jabłek unoszący się w kuchni?

Domowe chipsy jabłkowe to zdrowa, chrupiąca przekąska, która doskonale wpisuje się w rytm chłodniejszych dni i leniwych wieczorów.

Idealne jako alternatywa dla sklepowych chipsów – bez dodatku cukru, tłuszczu i sztucznych składników.

Wystarczą świeże jabłka, szczypta cynamonu i odrobina cierpliwości, by stworzyć coś, co zachwyci Twoje podniebienie i ucieszy każdego w domu.

Te chipsy są nie tylko lekkie i pyszne, ale też banalnie proste w przygotowaniu – wystarczy piekarnik i kilka minut pracy!

Chipsy jabłkowe:

– 4 średniej wielkości jabłka

– 1 płaska łyżka drobnego cukru

– 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka umyj – nie musisz obierać ze skórki.

Drylownicą do jabłek pozbądź  się gniazd nasiennych.

Jabłka pokrój w cieniutkie plasterki.

Cukier wymieszaj z cynamonem.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Plasterki jabłek wyłóż na blachę  i posyp je zmieszanym cukrem z cynamonem.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 90oC i susz min 90 min, pozostawiając drzwiczki delikatnie uchylone.

Co jakieś 15-20 min przewróć plasterki na drugą stronę.

Jeśli po upływie podanego czasu nasze plasterki nadal będą wilgotne i „giętkie” wydłuż  czas o kolejne 30 min.

Pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *