Chipsy jabłkowe


Chipsy jabłkowe

Co tu dużo pisać – jest jesień, wiec są jabłka – rożne – słodkie, kwaśne, twarde, miękkie, kruche itd

 

Nasz 5latek to wybredna bestia – surowych jabłek nie ruszy.

Za to chętnie sięga po “przerobione” jabłka – może to być tradycyjna szarlotka lub zdrowe chipsy.

Jeśli tak jak my, lubicie coś pochrupać wieczorem to ten przepis powinien Wam się spodobać 🙂

 

jabl

 

Chipsy jabłkowe:

– 4 średniej wielkości jabłka

– 1 płaska łyżka drobnego cukru

– 1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka myjemy – nie musimy obierać ze skórki.

Drylownicą do jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych.

Jabłka kroimy w cieniutkie plasterki.

 

Cukier mieszamy z cynamonem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy plasterki jabłek i posypujemy je zmieszanym cukrem z cynamonem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90oC i suszymy min 90 min, pozostawiając drzwiczki delikatnie uchylone.

Co jakieś 15-20 min przewracamy plasterki na drugą stronę.

Jeśli po upływie czasu nasze plasterki nadal będą wilgotne i “giętkie” wydłużamy czas o kolejne 30 min.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia
July 07, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Słodko – słone ciasto z Almette
February 17, 2017
Domowe żelki – pomysł na walentynki 
February 12, 2017
Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
January 30, 2017
Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Mocno czekoladowe brownie
December 23, 2016
Szarlotka na kruchym cieście
December 23, 2016
Beza Pavlova
December 23, 2016

1 Komentarzy

Malinowa Planeta
2017-03-15

Robimy bardzo często w naszym przedszkolu dla dzieciaków, świetny pomysł

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe