
Chipsy jabłkowe
Chipsy jabłkowe
Co tu dużo pisać – jest jesień, wiec są jabłka – rożne – słodkie, kwaśne, twarde, miękkie, kruche itd
Nasz 5latek to wybredna bestia – surowych jabłek nie ruszy.
Za to chętnie sięga po „przerobione” jabłka – może to być tradycyjna szarlotka lub zdrowe chipsy.
Jeśli tak jak my, lubicie coś pochrupać wieczorem to ten przepis powinien Wam się spodobać 🙂
Chipsy jabłkowe:
– 4 średniej wielkości jabłka
– 1 płaska łyżka drobnego cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka myjemy – nie musimy obierać ze skórki.
Drylownicą do jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych.
Jabłka kroimy w cieniutkie plasterki.
Cukier mieszamy z cynamonem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy plasterki jabłek i posypujemy je zmieszanym cukrem z cynamonem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90oC i suszymy min 90 min, pozostawiając drzwiczki delikatnie uchylone.
Co jakieś 15-20 min przewracamy plasterki na drugą stronę.
Jeśli po upływie czasu nasze plasterki nadal będą wilgotne i „giętkie” wydłużamy czas o kolejne 30 min.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂


One Comment
Malinowa Planeta
Robimy bardzo często w naszym przedszkolu dla dzieciaków, świetny pomysł