czekosliwka
przetwory

Czekośliwka

Czekośliwka – słodka  i miła odmiana tradycyjnych powideł śliwkowych ( choć i tak uważam, że tradycyjne powidła są niezastąpione). Znakomicie nadaje się do naleśników, gofrów czy tostów.

Warto mieć parę słoiczków na zimę 🙂

czekosliwka

Czekośliwka:

– 1 kg śliwek

– szklanka cukru

– tabliczka gorzkiej czekolady

– łyżka soku z cytryny

– opcjonalnie 1 czubata łyżka kakao

Śliwki myjemy, pozbawiamy je pestek.

Do garnka z grubym dnem wrzucamy śliwki i cukier.

Mieszamy i smażymy ok. 2-3 godziny ( długość smażenia uzależniona jest od twardości śliwek i tego jaką konsystencję chcemy uzyskać).

Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Masę miksujemy blenderem.

Ponownie podgrzewamy na średnim ogniu i dodajemy czekoladę.

Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia się całej tabliczki czekolady. Gorącą, gotową masę przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków.

Zakręcamy i odkładamy do góry dnem.

Smacznego 🙂

czekosliwka2

One Comment

  • Iza

    Robię od kilku lat , moje wnuczki ueielbiają – mówią że jest obłędny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.