Czekośliwka


Czekośliwka, czyli czekolada i śliwka zamknięte w jednym słoiku

 

Czekośliwka – słodka  i miła odmiana tradycyjnych powideł śliwkowych ( choć i tak uważam, że tradycyjne powidła są niezastąpione). Znakomicie nadaje się do naleśników, gofrów czy tostów.

Warto mieć parę słoiczków na zimę 🙂

 

czekosliwka

 

Czekośliwka:

– 1 kg śliwek

– szklanka cukru

– tabliczka gorzkiej czekolady

– łyżka soku z cytryny

– opcjonalnie 1 czubata łyżka kakao

 

Śliwki myjemy, pozbawiamy je pestek. Do garnka z grubym dnem wrzucamy śliwki i cukier. Mieszamy i smażymy ok. 2-3 godziny ( długość smażenia uzależniona jest od twardości śliwek i tego jaką konsystencję chcemy uzyskać). Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Masę miksujemy blenderem. Ponownie podgrzewamy na średnim ogniu i dodajemy czekoladę. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia się całej tabliczki czekolady. Gorącą, gotową masę przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odkładamy do góry dnem.

Smacznego 🙂

 

czekosliwka2

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Pomysł na Halloween – czekolada
October 30, 2017
Ciasto czekoladowe z burakiem
October 24, 2017
Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
Mus jabłkowy
October 09, 2017
Sok z malin na zimę
September 07, 2017
Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe