
Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekolada i śliwka zamknięte w jednym słoiku
Czekośliwka – słodka i miła odmiana tradycyjnych powideł śliwkowych ( choć i tak uważam, że tradycyjne powidła są niezastąpione). Znakomicie nadaje się do naleśników, gofrów czy tostów.
Warto mieć parę słoiczków na zimę 🙂
Czekośliwka:
– 1 kg śliwek
– szklanka cukru
– tabliczka gorzkiej czekolady
– łyżka soku z cytryny
– opcjonalnie 1 czubata łyżka kakao
Śliwki myjemy, pozbawiamy je pestek. Do garnka z grubym dnem wrzucamy śliwki i cukier. Mieszamy i smażymy ok. 2-3 godziny ( długość smażenia uzależniona jest od twardości śliwek i tego jaką konsystencję chcemy uzyskać). Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Masę miksujemy blenderem. Ponownie podgrzewamy na średnim ogniu i dodajemy czekoladę. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia się całej tabliczki czekolady. Gorącą, gotową masę przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odkładamy do góry dnem.
Smacznego 🙂


One Comment
Iza
Robię od kilku lat , moje wnuczki ueielbiają – mówią że jest obłędny.