Czekośliwka
Czekośliwka – słodka i miła odmiana tradycyjnych powideł śliwkowych ( choć i tak uważam, że tradycyjne powidła są niezastąpione). Znakomicie nadaje się do naleśników, gofrów czy tostów.
Warto mieć parę słoiczków na zimę 🙂
Czekośliwka:
– 1 kg śliwek
– szklanka cukru
– tabliczka gorzkiej czekolady
– łyżka soku z cytryny
– opcjonalnie 1 czubata łyżka kakao
Śliwki myjemy, pozbawiamy je pestek.
Do garnka z grubym dnem wrzucamy śliwki i cukier.
Mieszamy i smażymy ok. 2-3 godziny ( długość smażenia uzależniona jest od twardości śliwek i tego jaką konsystencję chcemy uzyskać).
Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Masę miksujemy blenderem.
Ponownie podgrzewamy na średnim ogniu i dodajemy czekoladę.
Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia się całej tabliczki czekolady. Gorącą, gotową masę przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Zakręcamy i odkładamy do góry dnem.
Smacznego 🙂
One Comment
Iza
Robię od kilku lat , moje wnuczki ueielbiają – mówią że jest obłędny.