przetwory

Domowy Przecier Pomidorowy

Domowy Przecier Pomidorowy

 

Jeśli lubicie dania z pomidorami w roli głównej, to już naprawdę ostatni dzwonek na zakup pomidorów, takich prawdziwych, polskich, pachnących.

A dzisiaj zapraszam Was na domowy przecier pomidorowy ,bardzo przydatny np. do zupy pomidorowej 🙂

 

przecier

 

Domowy Przecier Pomidorowy:

– 2 kg pomidorów ( u mnie odmiana Lima)

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżeczka soli

 

Pomidory sparzyć wrzątkiem (przelać gorącą wodą przez kilkanaście sekund – zazwyczaj przelewam na dużym sicie).

Pomidory umieszczamy w dużym garnku, jeśli mają duże gniazda nasienne – należy je usunąć.

Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika do minimum ( tak by przecier delikatnie bulgotał). Dodajemy sól i cukier, mieszamy co jakiś czas i gotujemy ok. 40min.

Następnie do drugiego garnka przecieramy przecier przez sito lub przecierak.

Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy następne 40 min – tak by odparować część wody, aby przecier zgęstniał.

Przelewamy gorący przecier do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *