Dżem jeżynowy
Dżem jeżynowy
Dżem, który idealnie nadaje się do przekładania ciast.
Nie za słodki, nie za kwaśny.
Z dodatkiem jabłek, które przełamują cierpki smak jeżyn.
Z przepisu wyjdzie jeden słoiczek o pojemności ok. 300g.
Dżem jeżynowy:
– duży kubek jeżyn
– pół średniej wielkości jabłka
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– pół szklanki cukru
Jeżyny oczyścić, umyć. Jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnuszka z grubym dnem wsypujemy jeżyny, jabłka i cukier. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min, aż jeżyny puszczą pierwsze soki.
Następnie jeżyny zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum ( tak by masa delikatnie mrugała). Po ok. 20 min przecedzamy dżem przez sitko, do pozbycia się pesteczek z jeżyn. Do masy dodajemy sok z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 40 min, co chwilę mieszając, tak by dżem się nie przypalił.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej, należy pasteryzować słoiki z dżemem, jeśli potrzebujemy do ciasta/naleśników/gofrów dżem przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego 🙂
One Comment
Karolina | nicponwkuchni
Pyszny! Kiedyś jadłam dżem z jeżyn, ale właśnie nie był przecedzony i pestki przeszkadzały. Twój przepis wypróbuję na pewno! Kocham jeżyny <3