dzem_20140812220537
przetwory

Dżem jeżynowy

Dżem jeżynowy

 

Dżem, który idealnie nadaje się do przekładania ciast.

Nie za słodki, nie za kwaśny.

Z dodatkiem jabłek, które przełamują cierpki smak jeżyn.

Z przepisu wyjdzie jeden słoiczek o pojemności ok. 300g.

 

dzem_20140812220537

 

Dżem jeżynowy:

– duży kubek jeżyn

– pół średniej wielkości jabłka

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– pół szklanki cukru

 

Jeżyny oczyścić, umyć. Jabłko obrać i pokroić  na mniejsze kawałki.

Do garnuszka z grubym dnem wsypujemy jeżyny, jabłka i cukier. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min, aż jeżyny puszczą pierwsze soki.

Następnie jeżyny zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum ( tak by masa delikatnie mrugała). Po ok. 20 min przecedzamy dżem przez sitko, do pozbycia się pesteczek z jeżyn. Do masy dodajemy sok z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 40 min, co chwilę mieszając, tak by dżem się nie przypalił.

Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej, należy pasteryzować słoiki z dżemem, jeśli potrzebujemy do ciasta/naleśników/gofrów dżem przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego 🙂

 

dzem2

One Comment

  • Karolina | nicponwkuchni

    Pyszny! Kiedyś jadłam dżem z jeżyn, ale właśnie nie był przecedzony i pestki przeszkadzały. Twój przepis wypróbuję na pewno! Kocham jeżyny <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.