Dżem truskawkowy


Dżem truskawkowy

 

Najlepszy domowy dżem truskawkowy.

Długo smażony,bez dodatku cukru żelującego, tylko truskawki, trochę cukru i cytryna.

Taki dżem robi moja babcia, a teraz i ja 🙂

Zapraszam po przepis.

 

dzem_3

 

Dżem truskawkowy:

– 1 kg truskawek

– niepełna szklanka cukru*

– sok z jednej cytryny

 

Truskawki pozbawić szypułek, umyć. Większe owoce przekroić na połówki, wrzucić do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.

Gotować na małym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając  ( ja gotowanie dżemu rozłożyłam na dwa dni, po 2 godziny dziennie).

Słoiki wyparzyć gorącą wodą lub wstawić je do piekarnika nagrzanego do 110oC na ok. 15-20min.

Napełnić słoiki gorącym dżemem. Dobrze zakręcić i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 min (temp. 110oC).

 

*Jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory, dodajcie jeszcze pół szklanki cukru.

 

dzem

dzem_truskawkowy2_20140609214610

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Lody truskawkowo – arbuzowe z 3 składników 
July 14, 2017
tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia
July 07, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Syrop z kwiatów czarnego bzu
June 19, 2017
Babeczki z truskawkami i białą czekoladą
June 14, 2017

1 Komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe