dzem
przetwory

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

 

Najlepszy domowy dżem truskawkowy.

Długo smażony,bez dodatku cukru żelującego, tylko truskawki, trochę cukru i cytryna.

Taki dżem robi moja babcia, a teraz i ja 🙂

Zapraszam po przepis.

 

dzem_3

 

Dżem truskawkowy:

– 1 kg truskawek

– niepełna szklanka cukru*

– sok z jednej cytryny

 

Truskawki pozbawić szypułek, umyć. Większe owoce przekroić na połówki, wrzucić do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.

Gotować na małym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając  ( ja gotowanie dżemu rozłożyłam na dwa dni, po 2 godziny dziennie).

Słoiki wyparzyć gorącą wodą lub wstawić je do piekarnika nagrzanego do 110oC na ok. 15-20min.

Napełnić słoiki gorącym dżemem. Dobrze zakręcić i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 min (temp. 110oC).

 

*Jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory, dodajcie jeszcze pół szklanki cukru.

 

dzem

dzem_truskawkowy2_20140609214610

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.