Dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy
Najlepszy domowy dżem truskawkowy.
Długo smażony,bez dodatku cukru żelującego, tylko truskawki, trochę cukru i cytryna.
Taki dżem robi moja babcia, a teraz i ja 🙂
Zapraszam po przepis.
Dżem truskawkowy:
– 1 kg truskawek
– niepełna szklanka cukru*
– sok z jednej cytryny
Truskawki pozbawić szypułek, umyć. Większe owoce przekroić na połówki, wrzucić do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Gotować na małym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając ( ja gotowanie dżemu rozłożyłam na dwa dni, po 2 godziny dziennie).
Słoiki wyparzyć gorącą wodą lub wstawić je do piekarnika nagrzanego do 110oC na ok. 15-20min.
Napełnić słoiki gorącym dżemem. Dobrze zakręcić i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 min (temp. 110oC).
*Jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory, dodajcie jeszcze pół szklanki cukru.
One Comment
Pingback: