Dżem z czerwonej porzeczki
Dżem z czerwonej porzeczki
Dżem z czerwonej porzeczki jest na mojej obowiązkowej, corocznej liście przetworów do wykonania 🙂
Co roku robię dwa rodzaje dżemów z czerwonej porzeczki, jeden z mniejszą ilością cukru – który idealnie nadaje się do mięs czy serów.
Drugi jest słodszy i dodaję go do wypieków, naleśników, na tosty itd. 🙂
Dzisiejszy przepis na dżem jest z mniejszą ilością cukru ( jeśli chcecie przyrządzić słodki dżem, wystarczy, że dodacie 3/4 kg cukru na 1 kg owoców).
Dżem z czerwonej porzeczki :
– 1 kg czerwonej porzeczki
– 0.5 kg cukru
Porzeczki myjemy, owoce ściągamy z łodyżek ruchem od góry do dołu ( ruchem pod włos możemy zniszczyć sporo porzeczki ).
Owoce umieszczamy w szerokim garnku, zasypujemy cukrem i odstawiamy na min 3 godziny, aby puściły sok ( ja swoje porzeczki odstawiłam na całą noc).
Następnie zagotowujemy porzeczki, zmniejszamy ogień i gotujemy owoce przez 30 min, aby jak najwięcej soku odparowało. Mieszamy co jakiś czas.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy nasze owoce wystygną, ponownie gotujemy na małym ogniu max. 30min. Powtarzamy tą czynność jeszcze raz.
Na koniec gorący dżem przelewamy do czystych, suchych i wyparzonych słoiczków.
Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100oC ok. 15-20 min.
Smacznego 🙂
One Comment
Pingback: