przetwory

Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki

 

Dżem z czerwonej porzeczki jest na mojej obowiązkowej, corocznej liście przetworów do wykonania 🙂

Co roku robię dwa rodzaje dżemów z czerwonej porzeczki, jeden z mniejszą ilością cukru – który idealnie nadaje się do mięs czy serów.

Drugi jest słodszy i dodaję go do wypieków, naleśników, na tosty itd. 🙂

Dzisiejszy przepis na dżem jest z mniejszą ilością cukru ( jeśli chcecie przyrządzić słodki dżem, wystarczy, że dodacie 3/4 kg cukru na 1 kg owoców).

 

dzem_2

 

Dżem z czerwonej porzeczki :

– 1 kg czerwonej porzeczki

– 0.5 kg cukru

 

Porzeczki myjemy, owoce ściągamy z łodyżek ruchem od góry do dołu ( ruchem pod włos możemy zniszczyć sporo porzeczki ).

Owoce umieszczamy w szerokim garnku, zasypujemy cukrem i odstawiamy na min 3 godziny, aby puściły sok ( ja swoje porzeczki odstawiłam na całą noc).

Następnie zagotowujemy porzeczki, zmniejszamy ogień i gotujemy owoce przez 30 min, aby jak najwięcej soku odparowało. Mieszamy co jakiś czas.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy nasze owoce wystygną, ponownie gotujemy na małym ogniu max. 30min. Powtarzamy tą czynność jeszcze raz.

Na koniec gorący dżem przelewamy do czystych, suchych i wyparzonych słoiczków.

Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100oC ok. 15-20 min.

 

Smacznego 🙂

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *