Dżem z czerwonej porzeczki


Dżem z czerwonej porzeczki

 

Dżem z czerwonej porzeczki jest na mojej obowiązkowej, corocznej liście przetworów do wykonania 🙂

Co roku robię dwa rodzaje dżemów z czerwonej porzeczki, jeden z mniejszą ilością cukru – który idealnie nadaje się do mięs czy serów.

Drugi jest słodszy i dodaję go do wypieków, naleśników, na tosty itd. 🙂

Dzisiejszy przepis na dżem jest z mniejszą ilością cukru ( jeśli chcecie przyrządzić słodki dżem, wystarczy, że dodacie 3/4 kg cukru na 1 kg owoców).

 

dzem_2

 

Dżem z czerwonej porzeczki :

– 1 kg czerwonej porzeczki

– 0.5 kg cukru

 

Porzeczki myjemy, owoce ściągamy z łodyżek ruchem od góry do dołu ( ruchem pod włos możemy zniszczyć sporo porzeczki ).

Owoce umieszczamy w szerokim garnku, zasypujemy cukrem i odstawiamy na min 3 godziny, aby puściły sok ( ja swoje porzeczki odstawiłam na całą noc).

Następnie zagotowujemy porzeczki, zmniejszamy ogień i gotujemy owoce przez 30 min, aby jak najwięcej soku odparowało. Mieszamy co jakiś czas.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy nasze owoce wystygną, ponownie gotujemy na małym ogniu max. 30min. Powtarzamy tą czynność jeszcze raz.

Na koniec gorący dżem przelewamy do czystych, suchych i wyparzonych słoiczków.

Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100oC ok. 15-20 min.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
Mus jabłkowy
October 09, 2017
Sok z malin na zimę
September 07, 2017
Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017
Syrop z kwiatów czarnego bzu
June 19, 2017

1 Komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe