przetwory

Marynowane ogórki z miodem

Marynowane ogórki z miodem

 

Sezon ogórkowy powoli dobiega końca. Nie bójcie się zatrzymywać ich smak w słoikach – w zimie będą jak znalazł do obiadu czy sałatki.

Pamiętacie przepis na ogórki kiszone ??

Tym razem trochę wariacji – kombinacji, bo ogórki w wersji lekko słodkiej. Smakują pysznie. A do tradycyjnego obiadu ze schabowym pasują idealnie 🙂

 

PS. Przepraszam Was za tak długą przerwę w pisaniu, ale nie chciałam wrzucać przepisów z  „przypadkowymi” zdjęciami z telefonu, a mój Canonek chwilowo był w naprawie.

 

ogorki_20150901212111

 

Marynowane ogórki z miodem:

– 2,5 kg świeżych ogórków

– 7 szklanek zimnej wody

– 1,5 szklanki cukru

– 1,5 szklanki octu

– 3 łyżki płynnego miodu

– 3 łyżki soli

 

Ogórki myjemy i pozostawiamy na pół godziny w zimnej wodzie.

W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki za wyjątkiem octu i miodu zagotowujemy. Gdy tylko woda zacznie wrzeć dodajemy ocet i miód,chwilę mieszamy.

Ogórki kroimy w cienkie plastry (można pozostawić ogórki w całości). Układamy ciasno w suchych i wyparzonych słoikach. A na koniec zalewamy gorącą marynatą.

Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Dla niecierpliwych: ogórki są dobre już po 2 dniach 🙂

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *