
Marynowane ogórki z miodem
Marynowane ogórki z miodem
Sezon ogórkowy powoli dobiega końca. Nie bójcie się zatrzymywać ich smak w słoikach – w zimie będą jak znalazł do obiadu czy sałatki.
Pamiętacie przepis na ogórki kiszone ??
Tym razem trochę wariacji – kombinacji, bo ogórki w wersji lekko słodkiej. Smakują pysznie. A do tradycyjnego obiadu ze schabowym pasują idealnie 🙂
PS. Przepraszam Was za tak długą przerwę w pisaniu, ale nie chciałam wrzucać przepisów z „przypadkowymi” zdjęciami z telefonu, a mój Canonek chwilowo był w naprawie.
Marynowane ogórki z miodem:
– 2,5 kg świeżych ogórków
– 7 szklanek zimnej wody
– 1,5 szklanki cukru
– 1,5 szklanki octu
– 3 łyżki płynnego miodu
– 3 łyżki soli
Ogórki myjemy i pozostawiamy na pół godziny w zimnej wodzie.
W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki za wyjątkiem octu i miodu zagotowujemy. Gdy tylko woda zacznie wrzeć dodajemy ocet i miód,chwilę mieszamy.
Ogórki kroimy w cienkie plastry (można pozostawić ogórki w całości). Układamy ciasno w suchych i wyparzonych słoikach. A na koniec zalewamy gorącą marynatą.
Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Dla niecierpliwych: ogórki są dobre już po 2 dniach 🙂
Smacznego 🙂

