przetwory

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

 

Nadszedł ten czas, gdzie moja kuchnia tonie w słoikach.

Nic dziwnego, w końcu zamykam to co w lecie smakuje najlepiej, by w zimie napawać się ich smakiem.

Przepis na ogórki dostałam od babci.

Tradycyjny, wszystkim dobrze znany.Potrzebujecie tylko naprawdę dobrych, smacznych ogórków, a „kiszeniaki” wyjdą rewelacyjne.

 

ogorki

 

Ogórki kiszone:

– 2 kg ogórków

– korzeń chrzanu

– kilka gałązek kopru (z tzw. baldachimami )

– kilka ząbków czosnku

– 1,5 litra wody

– 1 czubata łyżka soli

 

Ogórki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki ok. 3-4cm. Czosnek obieramy. Do suchych i wyparzonych słoików wkładamy po łodydze kopru, kawałku chrzanu i 1-2 ząbki czosnku. Następnie układamy ciasno ogórki, jaśniejszą stroną ku górze.

Przygotowujemy zalewę:

Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, dobrze mieszamy. Zestawiamy z ognia.

Gorącą zalewę wlewamy do słoików, tak by woda przykryła całkowicie ogórki i zakręcamy słoiki.

Tak przygotowane słoiki odstawiamy w chłodne miejsce,np. piwnica.

 

ogorki2_20140729222950

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *