Ogórki kiszone


Ogórki kiszone

 

Nadszedł ten czas, gdzie moja kuchnia tonie w słoikach.

Nic dziwnego, w końcu zamykam to co w lecie smakuje najlepiej, by w zimie napawać się ich smakiem.

Przepis na ogórki dostałam od babci.

Tradycyjny, wszystkim dobrze znany.Potrzebujecie tylko naprawdę dobrych, smacznych ogórków, a “kiszeniaki” wyjdą rewelacyjne.

 

ogorki

 

Ogórki kiszone:

– 2 kg ogórków

– korzeń chrzanu

– kilka gałązek kopru (z tzw. baldachimami )

– kilka ząbków czosnku

– 1,5 litra wody

– 1 czubata łyżka soli

 

Ogórki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki ok. 3-4cm. Czosnek obieramy. Do suchych i wyparzonych słoików wkładamy po łodydze kopru, kawałku chrzanu i 1-2 ząbki czosnku. Następnie układamy ciasno ogórki, jaśniejszą stroną ku górze.

Przygotowujemy zalewę:

Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, dobrze mieszamy. Zestawiamy z ognia.

Gorącą zalewę wlewamy do słoików, tak by woda przykryła całkowicie ogórki i zakręcamy słoiki.

Tak przygotowane słoiki odstawiamy w chłodne miejsce,np. piwnica.

 

ogorki2_20140729222950

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Mus jabłkowy
October 09, 2017
Sok z malin na zimę
September 07, 2017
Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017
Syrop z kwiatów czarnego bzu
June 19, 2017
Puree z dyni
December 11, 2016

2 Komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe