
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone
Nadszedł ten czas, gdzie moja kuchnia tonie w słoikach.
Nic dziwnego, w końcu zamykam to co w lecie smakuje najlepiej, by w zimie napawać się ich smakiem.
Przepis na ogórki dostałam od babci.
Tradycyjny, wszystkim dobrze znany.Potrzebujecie tylko naprawdę dobrych, smacznych ogórków, a „kiszeniaki” wyjdą rewelacyjne.
Ogórki kiszone:
– 2 kg ogórków
– korzeń chrzanu
– kilka gałązek kopru (z tzw. baldachimami )
– kilka ząbków czosnku
– 1,5 litra wody
– 1 czubata łyżka soli
Ogórki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki ok. 3-4cm. Czosnek obieramy. Do suchych i wyparzonych słoików wkładamy po łodydze kopru, kawałku chrzanu i 1-2 ząbki czosnku. Następnie układamy ciasno ogórki, jaśniejszą stroną ku górze.
Przygotowujemy zalewę:
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, dobrze mieszamy. Zestawiamy z ognia.
Gorącą zalewę wlewamy do słoików, tak by woda przykryła całkowicie ogórki i zakręcamy słoiki.
Tak przygotowane słoiki odstawiamy w chłodne miejsce,np. piwnica.


2 komentarze
Pingback:
Pingback: