przetwory

Pasta Paprykowa

Pasta Paprykowa

 

Pasta paprykowa do kanapek, mięs z grilla, do szybkiej potrawki z kurczaka.

Idealna, słodko – ostra, choć przygotowanie jej trwa dość długo, bo ok. 2,5 h – wierzcie mi, że warto.

Koniecznie musicie wypróbować 🙂

 

pasta2

 

Pasta paprykowa:

– 3 kg papryki

– 2 szklanki cukru

– 1 papryczka chili

– 3 łyżki soli

– 1 duże winne jabłko

– 1 duża cebula

– 3 główki czosnku

– 3 słoiczki przecieru pomidorowego (np. Pudliszki)

– 1 szklanka octu z białego wina

– 3 liście laurowe

– 1 paczka suszonej bazylii

– pieprz mielony

 

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kostkę wielkości 2x2cm. Do dużego garnka wsypujemy cukier, sól, dodajemy paprykę. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w drobne paski – dodajemy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę i stare jabłko dodajemy do garnka. Wszystko razem mieszamy. Ustawiamy na średniej mocy palnika, gotujemy ok. 20 min tak by papryka zmiękła.

W międzyczasie obieramy czosnek i siekamy go na drobne kawałki ( można przecisnąć przez praskę ).

Do gotującej się papryki wrzucamy czosnek, liście laurowe, suszoną bazylię, przecier pomidorowy i ocet winny. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. gotujemy ok. 10 min. Następnie przy użyciu blendera miksujemy sos. Doprawiamy do smaku pieprzem ( uwaga: pasta na gorąco jest dość ostra, aby ją doprawić do smaku proponuję na łyżkę nabrać trochę pasty i odczekać chwilę do przestudzenia).

Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5h do odparowania wody, aby powstała pasta nie miała zbyt rzadkiej konsystencji.

Do wyparzonych słoików nalewamy gorącą pastę, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

 

Smacznego 🙂

 

pasta_paprykowa

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *