Pasta Paprykowa
Pasta Paprykowa
Pasta paprykowa do kanapek, mięs z grilla, do szybkiej potrawki z kurczaka.
Idealna, słodko – ostra, choć przygotowanie jej trwa dość długo, bo ok. 2,5 h – wierzcie mi, że warto.
Koniecznie musicie wypróbować 🙂
Pasta paprykowa:
– 3 kg papryki
– 2 szklanki cukru
– 1 papryczka chili
– 3 łyżki soli
– 1 duże winne jabłko
– 1 duża cebula
– 3 główki czosnku
– 3 słoiczki przecieru pomidorowego (np. Pudliszki)
– 1 szklanka octu z białego wina
– 3 liście laurowe
– 1 paczka suszonej bazylii
– pieprz mielony
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kostkę wielkości 2x2cm. Do dużego garnka wsypujemy cukier, sól, dodajemy paprykę. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w drobne paski – dodajemy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę i stare jabłko dodajemy do garnka. Wszystko razem mieszamy. Ustawiamy na średniej mocy palnika, gotujemy ok. 20 min tak by papryka zmiękła.
W międzyczasie obieramy czosnek i siekamy go na drobne kawałki ( można przecisnąć przez praskę ).
Do gotującej się papryki wrzucamy czosnek, liście laurowe, suszoną bazylię, przecier pomidorowy i ocet winny. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. gotujemy ok. 10 min. Następnie przy użyciu blendera miksujemy sos. Doprawiamy do smaku pieprzem ( uwaga: pasta na gorąco jest dość ostra, aby ją doprawić do smaku proponuję na łyżkę nabrać trochę pasty i odczekać chwilę do przestudzenia).
Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5h do odparowania wody, aby powstała pasta nie miała zbyt rzadkiej konsystencji.
Do wyparzonych słoików nalewamy gorącą pastę, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Pingback:
Pingback: