Bułeczki pszenne z czarnuszką
Bułeczki pszenne z czarnuszką
Niedziele zawsze zaczynamy wspólnym śniadaniem i do takiego śniadania nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo.
Tym razem przyszedł czas na domowe bułeczki obsypane niezwykle aromatycznymi, czarnymi ziarenkami czarnuszki.
Z przepisu wychodzi ok 14 niewielkich bułek.
Bułeczki pszenne z czarnuszką:
Na zaczyn:
– 10g świeżych drożdży
– 1/3 szklanki ciepłego mleka
– 3 łyżki mąki
– szczypta cukru
Ponadto:
– 350g mąki
– 150 ml ciepłego mleka
– 1 łyżeczka cukru
– duża szczypta soli
– jajko
– czarnuszka
Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, ciepłego mleka, cukru i soli. Całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto (zagniatamy ok. 10 – 15 min, po tym czasie ciasto będzie idealnie napowietrzone).
Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Ponownie, chwilę zagniatamy i formujemy bułeczki wielkości kiwi 😉
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 20 min.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220oC. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy obficie ziarenkami czarnuszki.
Pieczemy ok. 15 min.
Smacznego 🙂
One Comment
Emmka
Piekłam bułeczki z połowy porcji, wyszło 6 takich w sam raz. Smaczne 🙂 ale myślałam, że będą bardziej puszyste.