Bułeczki pszenne z czarnuszką


Bułeczki pszenne z czarnuszką

 

Niedziele zawsze zaczynamy wspólnym śniadaniem i do takiego śniadania nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo.

Tym razem przyszedł czas na domowe bułeczki obsypane niezwykle aromatycznymi, czarnymi ziarenkami czarnuszki.

Z przepisu wychodzi ok 14 niewielkich bułek.

 

bulki3

 

Bułeczki pszenne z czarnuszką:

Na zaczyn:

– 10g świeżych drożdży

– 1/3 szklanki ciepłego mleka

– 3 łyżki mąki

– szczypta cukru

 

Ponadto:

– 350g mąki

– 150 ml ciepłego mleka

– 1 łyżeczka cukru

– duża szczypta soli

– jajko

– czarnuszka

 

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, ciepłego mleka, cukru i soli. Całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto (zagniatamy ok. 10 – 15 min, po tym czasie ciasto będzie idealnie napowietrzone).

Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Ponownie, chwilę zagniatamy i formujemy bułeczki wielkości kiwi 😉

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 20 min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220oC. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy obficie ziarenkami czarnuszki.

Pieczemy ok. 15 min.
Smacznego 🙂

 

bulki2_20150315095820

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym 
April 11, 2017
Gofry
December 14, 2016
Bułki pszenne z płatkami owsianymi
December 13, 2016
Bułki orkiszowe z ziarnami i olejem rzepakowym
December 13, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe