mała piekarnia

Bułki orkiszowe z ziarnami i olejem rzepakowym

Bułki orkiszowe z ziarnami i olejem rzepakowym

 

Uwielbiamy bułki, w szczególności te z ziarnami.

Staramy się również przekonać do nich naszego synka, który sklepowych jeść nie może ze względu na alergię.

Bułki są miękkie i chrupiące, i co najważniejsze nie zawierają mleka i jajek.

 

 

bulki2

 

Bułki orkiszowe z ziarnami:

– 2 szklanki mąki orkiszowej chlebowej

– opakowanie suchych drożdży ( 7g)

– 1 szklanka letniej wody

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– pół łyżeczki soli

– 2 łyżeczki miodu

 

Dodatkowo:

– odrobinę oleju rzepakowego

– ulubione ziarna,np. słonecznik, siemię lniane, sezam, pestki dyni itd.

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli masa będzie się kleić do palców lub blatu, delikatnie podsypujemy mąką i nadal wyrabiamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu ok 1 -1,5h do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 8-10 równych części i formujemy kulki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy bułeczki w dość dużych odstępach i ponownie przykrywamy ściereczką na ok. pół godziny.

Zanim wstawimy blachę do piekarnika, smarujemy wierzch olejem i posypujemy ziarnami.

Pieczemy w temperaturze 190oC ok. 12 min do tzw. zrumienienia.

Smacznego 🙂

 

bulki

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *