Bułki orkiszowe z ziarnami i olejem rzepakowym
Bułki orkiszowe z ziarnami i olejem rzepakowym
Uwielbiamy bułki, w szczególności te z ziarnami.
Staramy się również przekonać do nich naszego synka, który sklepowych jeść nie może ze względu na alergię.
Bułki są miękkie i chrupiące, i co najważniejsze nie zawierają mleka i jajek.
Bułki orkiszowe z ziarnami:
– 2 szklanki mąki orkiszowej chlebowej
– opakowanie suchych drożdży ( 7g)
– 1 szklanka letniej wody
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżeczki miodu
Dodatkowo:
– odrobinę oleju rzepakowego
– ulubione ziarna,np. słonecznik, siemię lniane, sezam, pestki dyni itd.
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli masa będzie się kleić do palców lub blatu, delikatnie podsypujemy mąką i nadal wyrabiamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu ok 1 -1,5h do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 8-10 równych części i formujemy kulki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy bułeczki w dość dużych odstępach i ponownie przykrywamy ściereczką na ok. pół godziny.
Zanim wstawimy blachę do piekarnika, smarujemy wierzch olejem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy w temperaturze 190oC ok. 12 min do tzw. zrumienienia.
Smacznego 🙂