Domowa ciabatta
Domowa ciabatta
Długo szukałam idealnego przepisu na ciabattę.
Zawsze było coś nie tak, wychodziła za sucha, albo gumiasta.
Dzięki White Plate trafiłam na przepis idealny – za każdym razem wychodzi tak samo pyszna, lekko chrupiąca, nie za słona.
Doskonała na śniadanie 🙂
Ciabatta:
– 200g mąki pszennej
– 160g letniej wody
– 1 płaska łyżeczka soli
– 6 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużej misce.
Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy na 8h do wyrośnięcia (ja najczęściej przygotowuję ciasto na ciabattę wieczorem, dodatkowo miskę zawijam w koc, lub odstawiam w ciepłe miejsce, tak by drożdże mogły pracować).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką papier do pieczenia.
Z wierzchu ciasto również oprószamy mąką, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy jeszcze na 20 min.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej mocy – u mnie to 250 oC, nie posiadam kamienia do pizzy, więc wszelkie chleby/bułki piekę na rozgrzanej blasze.
Gdy piekarnik nagrzeje się, zsuwamy papier do pieczenia z naszą ciabattą na rozgrzaną blachę.
Pieczemy ok 15 – 18 min.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Anonim
Dodaje ok pół łyżeczki cukru do wody i drożdży łącze to razem A potem dopiero wsypuję mąkę typ 650 i dodaje sól
primipiatti_u
Najlepiej jak świeżo upieczona zostanie odłożona na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciepła, niestety tylko pachnie drożdżami i mocno sie zbryla ?
Ewa
Zrobiłam, ale jedyne co było czuć w smaku to drożdże :/ nie pachnialo świeżym pachnącym pieczyerm, tylko drożdżami… Nie wiem czy mogło coś pójść nie tak, skoro przepis taki krótki. Zdecydowane ?
primipiatti_u
Koniecznie daj znac czy wyszła Ci bezglutenowa wersja ☺
primipiatti_u
☺☺
Bookendorfina Izabela Pycio
Uwielbiam, chętnie przygotowuję, ten przepis też wykorzystam. 🙂
Bookendorfina
bezglutenowe-bezlaktozowe
Spróbuje z bezglutenową. Kochałam ciabatty jak jeszcze mogłam je jeść 🙁
primipiatti_u
Koniecznie daj znac jak Ci smakował?
Asia
Wygląda pysznie! Przepis nie jest zbyt skomplikowany więc wkrótce go wypróbuję 🙂