Domowa ciabatta


Domowa ciabatta

 

Długo szukałam idealnego przepisu na ciabattę.

Zawsze było coś nie tak, wychodziła za sucha, albo gumiasta.

Dzięki White Plate trafiłam na przepis idealny – za każdym razem wychodzi tak samo pyszna, lekko chrupiąca, nie za słona.

Doskonała na śniadanie 🙂

 

20150222_072247275_ios

 

Domowa Ciabatta:

– 200g mąki pszennej

– 160g letniej wody

– 1 płaska łyżeczka soli

– 6 g świeżych drożdży

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużej misce. Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy na 8h do wyrośnięcia (ja najczęściej przygotowuję ciasto na ciabattę wieczorem, dodatkowo miskę zawijam w koc, lub odstawiam w ciepłe miejsce, tak by drożdże mogły pracować).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką papier do pieczenia. Z wierzchu ciasto również oprószamy mąką, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy jeszcze na 20 min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej mocy – u mnie to 250 oC, nie posiadam kamienia do pizzy, więc wszelkie chleby/bułki piekę na rozgrzanej blasze.

Gdy piekarnik nagrzeje się, zsuwamy papier do pieczenia z naszą ciabattą na rozgrzaną blachę. Pieczemy ok 15 – 18 min.

Smacznego 🙂

 

20150222_071418105_ios

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Placuszki bananowe – banana pancakes
March 24, 2017
Chleb z garnka, czyli chleb z chrupiącą skórką
March 10, 2017
Chlebek bananowy – banana bread
February 06, 2017
Bułki pszenne z płatkami owsianymi
December 13, 2016
Bułki orkiszowe z ziarnami i olejem rzepakowym
December 13, 2016
Zdrowe śniadanie: jaglanka z owocami
December 10, 2016
Gofry dla Alergika – wegańskie
December 10, 2016
Puszysty omlet na śniadanie i nie tylko
December 10, 2016
Zdrowa przekąska, czyli jogurt w słoiku
December 10, 2016

8 Komentarzy

primipiatti_u
2017-03-19

Najlepiej jak świeżo upieczona zostanie odłożona na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciepła, niestety tylko pachnie drożdżami i mocno sie zbryla 😬

Ewa
2017-03-19

Zrobiłam, ale jedyne co było czuć w smaku to drożdże :/ nie pachnialo świeżym pachnącym pieczyerm, tylko drożdżami... Nie wiem czy mogło coś pójść nie tak, skoro przepis taki krótki. Zdecydowane 👎

primipiatti_u
2017-02-18

Koniecznie daj znac czy wyszła Ci bezglutenowa wersja ☺

primipiatti_u
2017-02-18

☺☺

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-02-18

Uwielbiam, chętnie przygotowuję, ten przepis też wykorzystam. :)
Bookendorfina

bezglutenowe-bezlaktozowe
2017-02-17

Spróbuje z bezglutenową. Kochałam ciabatty jak jeszcze mogłam je jeść :(

primipiatti_u
2017-02-17

Koniecznie daj znac jak Ci smakował?

Asia
2017-02-17

Wygląda pysznie! Przepis nie jest zbyt skomplikowany więc wkrótce go wypróbuję :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe