20150222_072247275_ios
mała piekarnia

Domowa ciabatta

Domowa ciabatta

 

Długo szukałam idealnego przepisu na ciabattę.

Zawsze było coś nie tak, wychodziła za sucha, albo gumiasta.

Dzięki White Plate trafiłam na przepis idealny – za każdym razem wychodzi tak samo pyszna, lekko chrupiąca, nie za słona.

Doskonała na śniadanie 🙂

 

ciabatta

 

Ciabatta:

– 200g mąki pszennej

– 160g letniej wody

– 1 płaska łyżeczka soli

– 6 g świeżych drożdży

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużej misce.

Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy na 8h do wyrośnięcia (ja najczęściej przygotowuję ciasto na ciabattę wieczorem, dodatkowo miskę zawijam w koc, lub odstawiam w ciepłe miejsce, tak by drożdże mogły pracować).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką papier do pieczenia.

Z wierzchu ciasto również oprószamy mąką, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy jeszcze na 20 min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej mocy – u mnie to 250 oC, nie posiadam kamienia do pizzy, więc wszelkie chleby/bułki piekę na rozgrzanej blasze.

Gdy piekarnik nagrzeje się, zsuwamy papier do pieczenia z naszą ciabattą na rozgrzaną blachę.

Pieczemy ok 15 – 18 min.

Smacznego 🙂

 

domowa ciabatta

 

 

9 komentarzy

  • Anonim

    Dodaje ok pół łyżeczki cukru do wody i drożdży łącze to razem A potem dopiero wsypuję mąkę typ 650 i dodaje sól

  • primipiatti_u

    Najlepiej jak świeżo upieczona zostanie odłożona na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciepła, niestety tylko pachnie drożdżami i mocno sie zbryla ?

  • Ewa

    Zrobiłam, ale jedyne co było czuć w smaku to drożdże :/ nie pachnialo świeżym pachnącym pieczyerm, tylko drożdżami… Nie wiem czy mogło coś pójść nie tak, skoro przepis taki krótki. Zdecydowane ?

  • bezglutenowe-bezlaktozowe

    Spróbuje z bezglutenową. Kochałam ciabatty jak jeszcze mogłam je jeść 🙁

  • Asia

    Wygląda pysznie! Przepis nie jest zbyt skomplikowany więc wkrótce go wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.