Pączki


Jak pączki to zawsze z przepisu babci – są pyszne, puszyste, nie chłoną tłuszczu.

I choć przepis wypróbowałam po raz pierwszy w ubiegłym roku, to wiedziałam, że wyjdą 🙂

Koniecznie do wypróbowania na nadchodzący Tłusty Czwartek.

 

PS. Z góry przepraszam, za jakość zdjęć, ale smażenie pączków w niedzielę to nie jest dobry pomysł, gdy cała rodzina jest w domu 😛

Gdyby, nie zdjęcia z telefonu, zrobione “na szybko” – z wpisu byłyby nici, bo zostawili mi tylko jednego i w dodatku najbrzydszego pączka 😛

 

paczki

 

Pączki (ok. 25sztuk):

– 700 g mąki

– 100g masła ewentualnie margaryny w temperaturze pokojowej

– 1 szklanka ciepłego mleka

– 50 g świeżych drożdży

– 2 całe jajka

– 4 żółtka

– pół szklanki drobnego cukru

– 1 kieliszek spirytusu

– 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

– szczypta soli

– ulubiona marmolada lub dżem ( u mnie powidła śliwkowe i dżem wiśniowy)

– tłuszcz do smażenia ( dałam 2 kostki smalcu i 1 litr oleju)

Dodatkowo na rozczyn:

– 2 łyżki cukru

– 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka

– 5 łyżek mąki pszennej

Dodatkowo na lukier:

– 4-5 łyżek ciepłej wody

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W misce kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy rózgą kuchenną, tak by nie było grudek. Miskę przykrywamy czystą, suchą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 20 min.

W międzyczasie przesiewamy mąkę. Masło kroimy w niedużą kostkę, aby łatwiej było wyrobić ciasto.

Jajka i żółtka ubijamy na parze (do niewielkiego garnuszka wlewamy wodę, zagotowujemy; na garnuszek stawiamy miskę z jajkami i ubijamy ok. 1-2 min – odstawiamy do lekkiego przestygnięcia).

W dużej misce umieszczamy wszystkie produkty i mieszamy do wyrobienia gładkiego, elastycznego ciasta ( ciasto możemy wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. pół godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na oprószonym blacie na grubość ok. 0.5 cm, wycinamy foremką kółka o średnicy 5-6 cm.

Bierzemy jeden krążek ciasta, na jego środku nakładamy łyżeczkę marmolady i na wierzch kładziemy drugi krążek. Sklejamy boki ciasta tak jakbyśmy sklejali pierogi, a następnie ponownie foremką dociskamy ciasto, aby pozbyć się nadmiaru ciasta oraz, aby nasze pączki były równe i kształtne.

Tak przygotowane pączki układamy na oprószonym blacie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na pół godziny do podwojenia ich wielkości .

Rozgrzewamy tłuszcz w szerokim i płaskim garnku.

Smażymy pączki z obu stron na złoty kolor.

Wyjmujemy i odsączamy je na papierowym ręczniku. Smarujemy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego 🙂

 

paczki4_20150208222245

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Mini pączki z batatami w cynamonowym lukrze
December 23, 2016

3 Komentarzy

primipiatti_u
2017-02-23

Tłusty Czwartek zaliczony na plus? Były paczki? ☺ ja osobiście mam ich dosc na jakiś miesiąc 😜

primipiatti_u
2017-02-21

☺☺ spróbuj koniecznie churros - na Tłusty Czwartek beda jak znalazł ☺

Magdalena Zawadzka aka MatkaHrabiny
2017-02-21

Twoj przepis idzie do druku, jest bardzo na czasie...niedługo tłusty czwartek a mam w domu trzech wielbicieli pączków

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe