Precelkowe dynie na Halloween
Październik to czas dyni.
Jak są dynie to wiadomo, że coraz bliżej do Halloween.
A jak Halloween to przebieranki i zabawa w przedszkolu.
I na tę okoliczność powstały precelkowe dynie – słodkie na zewnątrz, słone i chrupiące w środku.
Bardzo proste do wykonania – jak najbardziej można zaangażować dzieci w przygotowanie 🙂
Precelkowe dynie:
– ulubione precelki
– tabliczka białej czekolady
– barwniki spożywcze: pomarańczowy, zielony
– 1 kostka mlecznej czekolady
Białą czekoladę dzielimy na kostki.
Pozostawiamy dwie kostki, a resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do niewielkiego garnuszka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, umieszczamy szklaną lub metalową miseczkę nad garnek – czekolada pod wpływem ciepłej pary będzie się rozpuszczać).
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2-3 krople barwnika pomarańczowego – mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Precelki wrzucamy do rozpuszczonej czekolady, dokładnie obtaczamy każdy precelek, a następnie przy pomocy wykałaczki przekładamy precelki z miseczki na papier do pieczenia.
Pozostałe dwie kostki czekolady rozpuszczamy dokładnie tak samo, barwimy zielonym barwnikiem.
Kostkę mlecznej czekolady kroimy na paseczki – będą służyć za ogonki.
Ogonki z mlecznej czekolady przykładamy do precelkowych dyń i zielona czekolada „przyklejamy” ogonki.
Wstawiamy do lodówki na 1h.
Smacznego 🙂