Na różne okazje

Precelkowe dynie na Halloween

Październik to czas dyni.

Jak są dynie to wiadomo, że coraz bliżej do Halloween.

A jak Halloween to przebieranki i zabawa w przedszkolu.

I na tę okoliczność powstały precelkowe dynie – słodkie na zewnątrz, słone i chrupiące w środku.

Bardzo proste do wykonania –  jak najbardziej można zaangażować dzieci w przygotowanie 🙂

 

precle_dyniowe

 

Precelkowe dynie:

– ulubione precelki

– tabliczka białej czekolady

– barwniki spożywcze: pomarańczowy, zielony

– 1 kostka mlecznej czekolady

 

Białą czekoladę dzielimy na kostki.

Pozostawiamy dwie kostki, a resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do niewielkiego garnuszka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, umieszczamy szklaną lub metalową miseczkę nad garnek – czekolada pod wpływem ciepłej pary będzie się rozpuszczać).

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2-3 krople barwnika pomarańczowego – mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

Precelki wrzucamy do rozpuszczonej czekolady, dokładnie obtaczamy każdy precelek, a następnie przy pomocy wykałaczki przekładamy precelki z miseczki na papier do pieczenia.

Pozostałe dwie kostki czekolady rozpuszczamy dokładnie tak samo, barwimy zielonym barwnikiem.

Kostkę mlecznej czekolady kroimy na paseczki – będą służyć za ogonki.

Ogonki z mlecznej czekolady przykładamy do precelkowych dyń i zielona czekolada „przyklejamy” ogonki.

Wstawiamy do lodówki na 1h.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *