Rolada szpinakowo – łososiowa
Podbiła nasze serca już 2 lata temu i za każdym razem sprawdza się rewelacyjnie..Jest szybka i łatwa w przygotowaniu….taka jest właśnie Rolada ze szpinakiem i łososiem.
Może być przygotowana na dwie nuty smakowe : chrzanową lub czosnkową.
Jeśli planujecie spędzić Sylwestra w domu, wypróbujcie ją koniecznie, goście na pewno będą zachwyceni.
Rolada szpinakowo – łososiowa:
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku
– 2 opakowania serka śmietankowego typu Almette
– 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
– 2 łyżki chrzanu lub główkę czosnku (ok.8 ząbków)
– 2-3 opakowania wędzonego łososia w plastrach
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mrożony szpinak ( można go wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Podsmażamy szpinak ok. 4-5 min co jakiś czas mieszając, tak by odparowało z niego jak najwięcej wody. Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia.
W międzyczasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
Do podsmażonego szpinaku dodajemy żółtka, sól, pieprz i 1 czubatą łyżkę chrzanu ( jeśli przygotowujecie wersję czosnkową dodajcie do szpinaku 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę). Całość mieszamy na jednolitą masę, jeśli jest konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie do masy szpinakowej dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy do połączenia się mas.
Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, równomiernie ją rozprowadzając.
Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Serki śmietankowe przekładamy do miski, dodajemy do nich 1 łyżkę chrzanu (lub pozostałe ząbki czosnku). Mieszamy i smarujemy serkiem przestudzony placek szpinakowy.
Na serek układamy plastry łososia, tak aby pokrył całość naszego placka.
Powoli i delikatnie zwijamy placek do środka ( jak roladę).
Następnie szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Roladę podajemy pokrojoną w paski o grubości 1,5 – 2 cm.
Smacznego 🙂
One Comment
Pingback: