Rolada szpinakowo – łososiowa


Podbiła nasze serca już 2 lata temu i za każdym razem sprawdza się rewelacyjnie..Jest szybka i łatwa w przygotowaniu….taka jest właśnie Rolada ze szpinakiem i łososiem.

Może być przygotowana na dwie nuty smakowe : chrzanową lub czosnkową.

Jeśli planujecie spędzić Sylwestra w domu, wypróbujcie ją koniecznie, goście na pewno będą zachwyceni.

 

rolada3

 

Rolada szpinakowo – łososiowa:

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku

– 2 opakowania serka śmietankowego typu Almette

– 4 jajka ( osobno białka i żółtka)

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz

– 2 łyżki chrzanu lub główkę czosnku (ok.8 ząbków)

– 2-3 opakowania wędzonego łososia w plastrach

 

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mrożony szpinak ( można go wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Podsmażamy szpinak ok. 4-5 min co jakiś czas mieszając, tak by odparowało z niego jak najwięcej wody. Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia.

W międzyczasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.

Do podsmażonego szpinaku dodajemy żółtka, sól, pieprz i 1 czubatą łyżkę chrzanu ( jeśli przygotowujecie wersję czosnkową dodajcie do szpinaku 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę). Całość mieszamy na jednolitą masę, jeśli jest konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Następnie do masy szpinakowej dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy do połączenia się mas.

Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, równomiernie ją rozprowadzając.

Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Serki śmietankowe przekładamy do miski, dodajemy do nich 1 łyżkę chrzanu (lub pozostałe ząbki czosnku). Mieszamy i smarujemy serkiem przestudzony placek szpinakowy.

Na serek układamy plastry łososia, tak aby pokrył całość naszego placka.

Powoli i delikatnie zwijamy placek do środka ( jak roladę).

Następnie szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).

 

Roladę podajemy pokrojoną w paski o grubości 1,5 – 2 cm.

Smacznego 🙂

 

rolada2

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ravioli szpinakowe
December 17, 2016
Łosoś teriyaki
December 17, 2016
Zielono mi…. Koktajl ze szpinakiem
December 14, 2016

1 Komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe