sałatki

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Dzisiaj mam dla Was przepis bardzo tradycyjny, a mianowicie na sałatkę jarzynową – chyba nie ma osoby, która chociaż raz w życiu nie zjadła tej oto sałatki.

 

U mnie w rodzinie sałatka jarzynowa króluje przede wszystkim na święta i okazje takie, jak imieniny, a u Was??

 

Zapraszam na mój sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową.

 

salatka_20160319101551

 

Sałatka jarzynowa:

– 4 ziemniaki średniej wielkości

– 3 marchewki

– 1 pietruszka

– 1 nieduży seler

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 4 ogórki kiszone ok. 8-9 cm

– 1 średniej wielkości cebula

– 1 puszka groszku konserwowego (odsączonego)

– ok. 250 ml ulubionego majonezu

– 2 łyżki musztardy sarepskiej

– sól, pieprz

– dodatkowo 2-3 łyżki majonezu

 

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy – nie obieramy warzyw.

Gotujemy w dużym garnku do miękkości – ok. 1-1,5 h, następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia(możemy warzywa ugotować dzień wcześniej). Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie, pokrojone składniki wkładamy do dużej miski.

Ugotowane jajka obieramy i kroimy w podobną kosteczkę co warzywa.Przekładamy do miski.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru wody.

Odsączony groszek konserwowy, pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski.

Następnie do miski dodajemy połowę majonezu i jedną łyżkę musztardy. Wsypujemy sól (ok 1 łyżeczki) i pieprz (ok. 1/3 łyżeczki) – wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy pozostałą część majonezu i musztardy.

Ponownie mieszamy.

Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Przekładamy do mniejszego naczynia, smarujemy wierzch naszej sałatki 3 łyżkami majonezu i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h, aby smaki się „przegryzły”.

Możemy wierzch udekorować zieloną pietruszką, papryką lub marchewką.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *