Schab ze śliwką
Przepis miał się pojawić jeszcze przed Świętami, niestety nie wyrobiłam się z dodaniem nowych wpisów (za co Was bardzo przepraszam, ale zaległości postaram się szybko nadrobić).
Schab jest bardzo smaczny i soczysty.
Idealnie sprawdza się na różne imprezy okolicznościowe – nie tylko na Święta 😉
Schab ze śliwką:
– 1,5kg schabu bez kości
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka musztardy delikatesowej + opcjonalnie 1 łyżeczka tej samej musztardy
– 200g suszonych śliwek
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy dość obficie solą i pieprzem.
Następnie tak przygotowane mięso dobrze oklepujemy, tak by sól i pieprz „przykleiły” się do schabu.
Długim i wąskim nożem nakłuwamy mięso na wylot. Musztardę wkładamy z jednej strony otworu i z tej samej strony wkładamy suszone śliwki.
Opcjonalnie: smarujemy z wierzchu 1 łyżeczką musztardy schab, dobrze wcieramy musztardę.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny ( najlepiej na całą noc).
Na dużej patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy schab z każdej strony na złoty kolor.
W między czasie ustawiamy piekarnik na 200oC.
Obsmażony schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. Następnie po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180oC i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 20min (pamiętajmy na każdy kilogram mięsa – 1 godzina pieczenia).
Na 20 min przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw na samym środku i co 2 min polewamy mięso powstałym sosem z pieczenia.
Smacznego 🙂