
Deser truskawkowo – czekoladowy
Truskawki, czekolada i bita śmietana. Pyszny deser, niezwykle prosty, łatwy w przygotowaniu. Cieszy nie tylko oko, ale i przede wszystkim podniebienie 🙂 jeśli nie lubicie truskawek, możecie zrobić go z rabarbaru czy czereśni.
Deser truskawkowo – czekoladowy:
– pół kilograma truskawek bez szypułek
– 200 ml śmietanki 30%
– galaretka truskawkowa
– 2 łyżki cukru pudru
Warstwa czekoladowa:
– 50g gorzkiej czekolady
– 50g mlecznej czekolady
– 2 łyżki mleka lub śmietanki 30%
Dodatkowo:
– 200 ml śmietanki 30%
– 1 łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. W miedzy czasie miksujemy truskawki, śmietankę i cukier puder. Powstałą masę mieszamy z galaretką i rozlewamy do pucharków/szklanek. Wstawiamy do lodówki.
Czekoladę gorzką i mleczną dzielimy na mniejsze kawałki. Do garnuszka wrzucamy czekoladę i 2 łyżki mleka; rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady, odstawiamy garnuszek do przestygnięcia. Po ok 2-3 min jeszcze letnią czekoladę wylewamy na masę truskawkową.
Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Jeśli posiadacie syfon, sprawa jest prosta. Wlewamy do pojemniczka śmietankę i wsypujemy cukier puder. Zakręcamy, potrząsamy, żeby wymieszać cukier ze śmietanką. Przykręcamy nabój z gazem i jeszcze raz potrząsamy. Gotowe.
Jeśli nie posiadacie syfonu, wystarczy śmietankę zmiksować z cukrem pudrem.
Powstałą bitą śmietanę wykładamy na czekoladę. Pozostawiamy w lodówce ok 2h do stężenia.
Smacznego:)

