
Deser truskawkowo – czekoladowy
Truskawki, czekolada i bita 艣mietana. Pyszny deser, niezwykle prosty, 艂atwy w przygotowaniu. Cieszy nie tylko oko, ale i przede wszystkim podniebienie 馃檪 je艣li nie lubicie truskawek, mo偶ecie zrobi膰 go z rabarbaru czy czere艣ni.
Deser truskawkowo – czekoladowy:
– p贸艂 kilograma truskawek bez szypu艂ek
– 200 ml 艣mietanki 30%
– galaretka truskawkowa
– 2 艂y偶ki cukru pudru
Warstwa czekoladowa:
– 50g gorzkiej czekolady
– 50g mlecznej czekolady
– 2 艂y偶ki mleka lub 艣mietanki 30%
Dodatkowo:
– 200 ml 艣mietanki 30%
– 1 艂y偶ka cukru pudru
Galaretk臋 rozpuszczamy w 150ml gor膮cej wody. Odstawiamy do przestygni臋cia. W miedzy czasie miksujemy truskawki, 艣mietank臋 i cukier puder. Powsta艂膮 mas臋 mieszamy z galaretk膮 i rozlewamy do puchark贸w/szklanek. Wstawiamy do lod贸wki.
Czekolad臋 gorzk膮 i mleczn膮 dzielimy na mniejsze kawa艂ki. Do garnuszka wrzucamy czekolad臋 i 2 艂y偶ki mleka; rozpuszczamy w k膮pieli wodnej. Po ca艂kowitym rozpuszczeniu czekolady, odstawiamy garnuszek do przestygni臋cia. Po ok 2-3 min jeszcze letni膮 czekolad臋 wylewamy na mas臋 truskawkow膮.
Nast臋pnie przygotowujemy bit膮 艣mietan臋. Je艣li posiadacie syfon, sprawa jest prosta. Wlewamy do pojemniczka 艣mietank臋 i wsypujemy cukier puder. Zakr臋camy, potrz膮samy, 偶eby wymiesza膰 cukier ze 艣mietank膮. Przykr臋camy nab贸j z gazem i jeszcze raz potrz膮samy. Gotowe.
Je艣li nie posiadacie syfonu, wystarczy 艣mietank臋 zmiksowa膰 z cukrem pudrem.
Powsta艂膮 bit膮 艣mietan臋 wyk艂adamy na czekolad臋. Pozostawiamy w lod贸wce ok 2h do st臋偶enia.
Smacznego:)

