Deser truskawkowo-rabarbarowy
Truskawki z rabarbarem to dla mnie idealne połączenie, zarówno w ciastach czy sokach. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz truskawki tworząc naprawdę zgrany duet.
A dzisiaj zapraszam Was właśnie na takie połączenie, deser idealny na upalne dni.
Deser truskawkowo-rabarbarowy:
– pół kilograma truskawek
– pół kilograma rabarbaru
– 3 łyżki cukru
– 200 ml śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– kilka całych truskawek
– 2 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Truskawki i rabarbar myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypując 3 łyżkami cukru. Potrząsamy garnkiem tak, by cukier oblepił każdy kawałek. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery dodajcie więcej cukru do truskawek i rabarbaru.
Tak przygotowane owoce odstawiamy na pół godziny, następnie na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień i gotujemy ok 30-60min. Długość gotowania zależy od soku,który powstanie podczas gotowania owoców. Możecie sok odcedzić lub gotować nieco dłużej, aż do odparowania płynu.
Garnek z owocami odstawiamy do przestygnięcia. Następnie owoce miksujemy na gładką masę, rozlewamy do szklanek i wkładamy do lodówki. *
Śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywno.
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Kroimy na połówki. Truskawki układamy na masie owocowej, dociskając do ścianek. Ubitą śmietankę wykładamy na truskawki i posypujemy startą czekoladą.
Podajemy schłodzone.
Smacznego:)
* Jeśli chcecie uzyskać bardziej zwartą konsystencję musu, po zmiksowaniu dodajcie rozpuszczoną galaretkę w niewielkiej ilości wody, lub 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.