Desery

Deser truskawkowo-rabarbarowy

Truskawki z rabarbarem to dla mnie idealne połączenie, zarówno w ciastach czy sokach. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz truskawki tworząc naprawdę zgrany duet.

A dzisiaj zapraszam Was właśnie na takie połączenie, deser idealny na upalne dni.

 

rabarbarowotruskawkowe

 

Deser truskawkowo-rabarbarowy:

– pół kilograma truskawek

– pół kilograma rabarbaru

– 3 łyżki cukru

– 200 ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– kilka całych truskawek

– 2 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej

 

Truskawki i rabarbar myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypując 3 łyżkami cukru. Potrząsamy garnkiem tak, by cukier oblepił każdy kawałek. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery dodajcie więcej cukru do truskawek i rabarbaru.

Tak przygotowane owoce odstawiamy na pół godziny, następnie na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień i gotujemy ok 30-60min. Długość gotowania zależy od soku,który powstanie podczas gotowania owoców. Możecie sok odcedzić lub gotować nieco dłużej, aż do odparowania płynu.

Garnek z owocami odstawiamy do przestygnięcia. Następnie owoce miksujemy na gładką masę, rozlewamy do szklanek i wkładamy do lodówki. *

Śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywno.

Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Kroimy na połówki. Truskawki układamy na masie owocowej, dociskając do ścianek. Ubitą śmietankę wykładamy na truskawki i posypujemy startą czekoladą.

Podajemy schłodzone.

Smacznego:)

 

* Jeśli chcecie uzyskać bardziej zwartą konsystencję musu, po zmiksowaniu dodajcie rozpuszczoną galaretkę w niewielkiej ilości wody, lub 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.

 

rabarbarowotruskawkowe3

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *