
Domowy cukier waniliowy
Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać taki post jak ten (jak zrobić cukier waniliowy czy ekstrakt waniliowy).
Ostatnie dwa dni tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że takie posty są Wam bardzo przydatne ( tylko jednego dnia dostałam 9 maili z pytaniem jakiego cukru waniliowego używam itd).
Samo przygotowanie jest bajecznie proste.
A smaku i aromatu domowego cukru waniliowego nie zastąpi żaden sklepowy cukier „waniliowy”.
Domowy cukier waniliowy:
– 1 szklanka cukru
– 1 laska wanilii *
Dodatkowo:
-szklane, zamykane naczynie, np. słoik 🙂
Do słoika wsypujemy cukier, dodajemy naciętą wzdłuż laskę wanilii. Zakręcamy słoik, dobrze potrząsamy.
Zamknięty słoik zostawiamy na min. 1 tydzień.
Po tym czasie cukier jest już gotowy do użycia.
* bardzo często używam „zużyte” laski wanilii, tzn nacięte wzdłuż i bez ziarenek, które wykorzystuję do ciast/ciasteczek.


4 komentarze
Pingback:
Pingback:
primipiatti_u
☺
Iza
Oj, jakie to proste! Dzięki za przepis!