Desery,  Inne,  wypieki

Domowy cukier waniliowy

Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać taki post jak ten (jak zrobić cukier waniliowy czy ekstrakt waniliowy).

Ostatnie dwa dni tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że takie posty są Wam bardzo przydatne ( tylko jednego dnia dostałam 9 maili z pytaniem jakiego cukru waniliowego używam itd).

Samo przygotowanie jest bajecznie proste.

A smaku i aromatu domowego cukru waniliowego nie zastąpi żaden sklepowy cukier „waniliowy”.

 

cukier waniliowy

 

Domowy cukier waniliowy:

– 1 szklanka cukru

– 1 laska wanilii *

Dodatkowo:

-szklane, zamykane naczynie, np. słoik 🙂

 

Do słoika wsypujemy cukier, dodajemy naciętą wzdłuż laskę wanilii. Zakręcamy słoik, dobrze potrząsamy.

Zamknięty słoik zostawiamy na min. 1 tydzień.

Po tym czasie cukier jest już gotowy do użycia.

 

 

* bardzo często używam „zużyte” laski wanilii, tzn nacięte wzdłuż i bez ziarenek, które wykorzystuję do ciast/ciasteczek.

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *