Domowy cukier waniliowy


Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać taki post jak ten (jak zrobić cukier waniliowy czy ekstrakt waniliowy).

Ostatnie dwa dni tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że takie posty są Wam bardzo przydatne ( tylko jednego dnia dostałam 9 maili z pytaniem jakiego cukru waniliowego używam itd).

Samo przygotowanie jest bajecznie proste.

A smaku i aromatu domowego cukru waniliowego nie zastąpi żaden sklepowy cukier “waniliowy”.

 

cukier waniliowy

 

Domowy cukier waniliowy:

– 1 szklanka cukru

– 1 laska wanilii *

Dodatkowo:

-szklane, zamykane naczynie, np. słoik 🙂

 

Do słoika wsypujemy cukier, dodajemy naciętą wzdłuż laskę wanilii. Zakręcamy słoik, dobrze potrząsamy.

Zamknięty słoik zostawiamy na min. 1 tydzień.

Po tym czasie cukier jest już gotowy do użycia.

 

 

* bardzo często używam “zużyte” laski wanilii, tzn nacięte wzdłuż i bez ziarenek, które wykorzystuję do ciast/ciasteczek.

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto z agrestem
July 21, 2017
Babka na oleju
April 04, 2017
Oponki
February 22, 2017
Churros – zamiast pączków na tłusty czwartek
January 20, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Pomysły na prezenty zrobione własnoręcznie
January 01, 2017
Ciasto jogurtowe z figami
December 23, 2016
Mini babeczki z kremem waniliowym
December 23, 2016
Waniliowe serca
December 22, 2016

3 Komentarzy

primipiatti_u
2017-02-28

Iza
2017-02-28

Oj, jakie to proste! Dzięki za przepis!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe