
Gofry
Gofry od zawsze kojarzyły mi się z wakacjami nad morzem.
Chrupiące, z ogromną ilością bitej śmietany, owoców i polewy czekoladowej, bezustannie próbowałam najeść się ich „na zapas” 😛
Gofry:
– 1 i 1/2szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka miałkiego cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– szczypta soli
– 1 i 1/2szklanki mleka
– 1/3 szklanki oleju
– 2 jajka (żółtka osobno od białek)
Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Dodać mleko, olej i żółtka zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
W osobnej misce ubić na sztywno białka.
Następnie białka delikatnie połączyć z masą.
Piec w gofrownicy ok. 3-5 min ( długość pieczenia zależy od urządzenia i ustawionej mocy).
Podawać z bitą śmietaną/ cukrem pudrem/ dżemem/ owocami.
Smacznego 🙂


7 komentarzy
Asia / Homoturisticus
Oj, zjadłabym takich pyszności. Jakbym miała gofrownicę, to już bym zaczęła produkcję 😀
primipiatti_u
☺☺
primipiatti_u
Mi rownież gofry kojarzą sie z wakacjami i morzem ☺
Ewa | Daleko niedaleko
Tak, tak, tak! Uwielbiam gofry i tek samo kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Jestem za to chyba jedna z niewielu osób, które nie lubią gofrów w wersji belgijskiej. Póki co nie mam gofrownicy, więc muszę opierać się na kupnych gofrach – czas wybrać się znowu nad morze hahaha 🙂
Gotowaniepatki
Uwielbiam gofry. Te wyglądają mega pysznie 🙂
primipiatti_u
Kakaowe robie bardzo rzadko, bo synek za często nie moze kakao, ale banany – tak, to nasz owoc – koktajle, chlebek, pankejki ?
Panna Kwiatkowska
Nigdy nie ubijałam dodatkowo białek, tylko wszystko mieszałam- muszę spróbować 🙂 Lubię natomiast dodać do ciasta kakao, a czasem nawet zmiksować banana 😉