Desery

Gofry

Gofry od zawsze kojarzyły mi się z wakacjami nad morzem.

Chrupiące, z ogromną ilością bitej śmietany, owoców i polewy czekoladowej, bezustannie próbowałam najeść się ich „na zapas” 😛

gofry3

Gofry:

– 1 i 1/2szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżka miałkiego cukru

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– szczypta soli

– 1 i 1/2szklanki mleka

– 1/3 szklanki oleju

– 2 jajka (żółtka osobno od białek)

Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

Dodać mleko, olej i żółtka zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

W osobnej misce ubić na sztywno białka.

Następnie białka delikatnie połączyć z masą.

Piec w gofrownicy ok. 3-5 min ( długość pieczenia zależy od urządzenia i ustawionej mocy).

Podawać z bitą śmietaną/ cukrem pudrem/ dżemem/ owocami.

Smacznego 🙂

gofry_20140513222738

gofry2

7 komentarzy

  • Asia / Homoturisticus

    Oj, zjadłabym takich pyszności. Jakbym miała gofrownicę, to już bym zaczęła produkcję 😀

  • Ewa | Daleko niedaleko

    Tak, tak, tak! Uwielbiam gofry i tek samo kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Jestem za to chyba jedna z niewielu osób, które nie lubią gofrów w wersji belgijskiej. Póki co nie mam gofrownicy, więc muszę opierać się na kupnych gofrach – czas wybrać się znowu nad morze hahaha 🙂

  • primipiatti_u

    Kakaowe robie bardzo rzadko, bo synek za często nie moze kakao, ale banany – tak, to nasz owoc – koktajle, chlebek, pankejki ?

  • Panna Kwiatkowska

    Nigdy nie ubijałam dodatkowo białek, tylko wszystko mieszałam- muszę spróbować 🙂 Lubię natomiast dodać do ciasta kakao, a czasem nawet zmiksować banana 😉

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *