
Kompot z rabarbaru
Zawsze mile wspominam wiosenne weekendy czy wakacje u babci.
Pyszny domowy obiad i wcale nie na bogato, bo albo były pierogi, albo młode ziemniaki z koperkiem i jajkiem sadzonym, a do picia obowiązkowo kompot.
Odkąd sama zostałam mamą bardzo często robię domowe kompoty, kombinowane na różne sposoby i taki jest ten dzisiejszy – z rabarbarem, co dodaje nutki cierpkości, a przełamane zostało wanilią.
Koniecznie musicie spróbować.
Kompot z rabarbaru:
– 1 litr wody
– 5 łodyg rabarbaru
– 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego
– 4 łyżki cukru ( dałam 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki cukru białego)
– woda gazowana
– listki mięty
– kostki lodu
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki 1-2cm.
Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy aż zacznie się rozpuszczać. Dodajemy laskę wanilii i pokrojony rabarbar. Chwilę mieszamy – nie karmelizujemy i zalewamy wodą.
Gotujemy ok. 10 min.
Jeśli kompot będzie mało słodki, możemy dodać dodatkowo 2-3 łyżki cukru.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Kompot przecedzamy przez sito – dociskałam chochelką kawałki rabarbaru, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku.
Kompot możemy podawać z kostkami lodu, ja dodatkowo proponuję trochę go rozcieńczyć wodą gazowaną 😉
Smacznego.


7 komentarzy
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺️
primipiatti_u
Zastanawiam się czy kiedykolwiek jadłam rabarbar surowy i tak – jadłam, będąc małą dziewczynką uwielbiałam maczać go w cukrze i zajadać ☺️
Magda M. blog
Uwielbiam kompoty domowe. Rabarbar również, ale jakoś sama nigdy go nie przyrządzałam. Muszę to zmienić!
Bielecki.es
Uwielbiam go w cieście 😉 Choć na surowo także opędzluję. 😉
www.wNaszejBajce.pl
Nigdy nie robiłam kompotu z rabarbaru, zazwyczaj pijemy z wiśni, ale czas wypróbować ten interesujący przepis 🙂
primipiatti_u
☺️☺️
Grace
Zapowiada się przesmacznie 🙂