napoje i koktajle

Kompot z rabarbaru

Zawsze mile wspominam wiosenne weekendy czy wakacje u babci.

Pyszny domowy obiad i wcale nie na bogato, bo albo były pierogi, albo młode ziemniaki z koperkiem i jajkiem sadzonym, a do picia obowiązkowo kompot.

Odkąd sama zostałam mamą bardzo często robię domowe kompoty, kombinowane na różne sposoby i taki jest ten dzisiejszy – z rabarbarem, co dodaje nutki cierpkości, a przełamane zostało wanilią.

Koniecznie musicie spróbować.

 

kompot

 

Kompot z rabarbaru:

– 1 litr wody

– 5 łodyg rabarbaru

– 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego

– 4 łyżki  cukru ( dałam 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki cukru białego)

– woda gazowana

– listki mięty

– kostki lodu

 

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki 1-2cm.

Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy aż zacznie się rozpuszczać. Dodajemy laskę wanilii i pokrojony rabarbar. Chwilę mieszamy – nie karmelizujemy i zalewamy wodą.

Gotujemy ok. 10 min.

Jeśli kompot będzie mało słodki, możemy dodać dodatkowo 2-3 łyżki cukru.

Pozostawiamy do przestygnięcia.

Kompot przecedzamy przez sito – dociskałam chochelką kawałki rabarbaru, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku.

 

Kompot możemy podawać z kostkami lodu, ja dodatkowo proponuję trochę go rozcieńczyć wodą gazowaną 😉

 

Smacznego.

7 komentarzy

  • primipiatti_u

    Zastanawiam się czy kiedykolwiek jadłam rabarbar surowy i tak – jadłam, będąc małą dziewczynką uwielbiałam maczać go w cukrze i zajadać ☺️

  • Magda M. blog

    Uwielbiam kompoty domowe. Rabarbar również, ale jakoś sama nigdy go nie przyrządzałam. Muszę to zmienić!

  • Bielecki.es

    Uwielbiam go w cieście 😉 Choć na surowo także opędzluję. 😉

  • www.wNaszejBajce.pl

    Nigdy nie robiłam kompotu z rabarbaru, zazwyczaj pijemy z wiśni, ale czas wypróbować ten interesujący przepis 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *