Desery

Mini serniczki z musem truskawkowym

Truskawki nadal królują w mojej kuchni, właśnie teraz są one najlepsze do przetworów (dżemy, soki) czy poprostu do mrożenia.

Nie wiem jak Wy, ale w takie upały staram sie nie włączać piekarnika, dlatego zapraszam Was na mini serniczki bez pieczenia z musem truskawkowym ☺️

 

ser2

 

Mini serniczki z musem truskawkowym:

– 200 ml śmietanki 30%

– 250g sera ricotta

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 250g herbatników lub ciastek typu digestive

– 1 łyżka masła

– garść obranych pistacji

– 2 szklanki świeżych truskawek

– sok z 1/2 cytryny

 

Śmietankę ubijamy na sztywno razem z serem ricotta. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Odstawiamy do lodówki.

Herbatniki miksujemy razem z masłem i pistacjami ( pozostawiając kilka orzechów do dekoracji) do uzyskania konsystencji tzw. mokrego piasku.

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy. Do owoców dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, do musu dodajcie 1-2 łyżki cukru pudru.

Do szklanek po kolei nakładamy warstwami : po 2 łyżki mielonych herbatników, następnie po 2-3 łyżki masy serowej i na koniec po 2 łyżki musu truskawkowego. Powtarzamy do wyczerpania składników.

Pozostawiamy 2 łyżki mielonych herbatników do dekoracji.

Schładzamy w lodówce min. 1 godzinę. Dekorujemy mielonymi herbatnikami i pistacjami ( ja dodatkowo dodałam listki mięty ).

 

Smacznego 🙂

 

ser

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *