Mini serniczki z musem truskawkowym
Truskawki nadal królują w mojej kuchni, właśnie teraz są one najlepsze do przetworów (dżemy, soki) czy poprostu do mrożenia.
Nie wiem jak Wy, ale w takie upały staram sie nie włączać piekarnika, dlatego zapraszam Was na mini serniczki bez pieczenia z musem truskawkowym ☺️
Mini serniczki z musem truskawkowym:
– 200 ml śmietanki 30%
– 250g sera ricotta
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 250g herbatników lub ciastek typu digestive
– 1 łyżka masła
– garść obranych pistacji
– 2 szklanki świeżych truskawek
– sok z 1/2 cytryny
Śmietankę ubijamy na sztywno razem z serem ricotta. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Odstawiamy do lodówki.
Herbatniki miksujemy razem z masłem i pistacjami ( pozostawiając kilka orzechów do dekoracji) do uzyskania konsystencji tzw. mokrego piasku.
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy. Do owoców dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, do musu dodajcie 1-2 łyżki cukru pudru.
Do szklanek po kolei nakładamy warstwami : po 2 łyżki mielonych herbatników, następnie po 2-3 łyżki masy serowej i na koniec po 2 łyżki musu truskawkowego. Powtarzamy do wyczerpania składników.
Pozostawiamy 2 łyżki mielonych herbatników do dekoracji.
Schładzamy w lodówce min. 1 godzinę. Dekorujemy mielonymi herbatnikami i pistacjami ( ja dodatkowo dodałam listki mięty ).
Smacznego 🙂