Desery

Panna Cotta waniliowa

Walentynki tuż, tuż… ale zaraz, jak się kocha to nie tylko w Walentynki, prawda?? 🙂

Jeśli planujecie romantyczną kolację w wieczór walentynkowy, to nie może zabraknąć również romantycznego deseru – prostego, pysznego i co ważne, można go przygotować dzień wcześniej 🙂 a więc zapraszam na Panna Cottę.

 

panna cotta waniliowa

 

Waniliowa Panna Cotta:

– 1 galaretka truskawkowa

– 400 g śmietanki kremówki 30%

– 1 szklanka mleka

– ziarenka z jednej laski wanilii

– 3 łyżeczki żelatyny

– 5 łyżek cukru

– owoce – np truskawki/borówki

 

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę, mleko, wanilię i cukier podgrzewamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co chwilę mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody, po 2-3 min, gdy napęcznieje dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody. Mieszamy i następnie wlewamy do jeszcze ciepłej masy.Odstawiamy do ostygnięcia.

Tężejącą galaretkę przelewamy do szklanek/salaterek i wstawiamy do lodówki ( ja swoje szklanki z galaretką ułożyłam na formie do muffinów, tak żeby galaretka nie wylała się).

Gdy galaretka zastygnie, wlewamy chłodną masę i ponownie wstawiamy nasze salaterki do lodówki.

 

Na pół godziny przed podaniem wyciągamy salaterki i dekorujemy owocami.

 

Smacznego 🙂

 

panna

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *