Inne

Pesto z jarmużu

Jarmuż odkryłam dość niedawno, a dokładnie w ubiegłe wakacje, kiedy to zaczęłam szukać produktów bogatych w żelazo ( w pewnym momencie nie mogłam już patrzeć na buraki i szpinak 😛 ).

Jarmuż jest z rodziny kapustowatych i co najważniejsze jest bogatym źródłem żelaza, witaminy K i C.

Próbowałam go w koktajlach, zapiekankach, ale najbardziej przypadło mi do gustu „zielone” pesto.

Pesto można przechowywać w lodówce do 4dni.

 

image3

 

Pesto z jarmużu:

– 4 garście świeżego jarmużu ( ok 200g )

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 szklanki oleju

– 4 czubate łyżki migdałów bez skórki

– sól, pieprz

 

Jarmuż myjemy, odrywamy łodygi (używamy tylko liści).

Migdały prażymy na złoty kolor. Obieramy czosnek.

Tak przygotowane produkty miksujemy ok. 2min.

Jeśli nasze pesto wyjdzie zbyt gęste dolewamy trochę oleju. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Idealnie pasuje do makaronu i kurczaka.

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Jarmuż, mam wrażenie, że nieco zapomniany, teraz nów powraca do kuchennych łask. 🙂 Jeszcze nie łączyłam go z migdałami, ale bardzo chętnie wypróbuję. 🙂
    Bookendorfina

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *