Sernik na zimno z jesienną nutą
Jesień zaczyna pokazywać swoje trochę „słabsze” oblicze. Na dworze szaro, zimno, na szczęście jeszcze nie zimowo 😛 i choć dla większości pora na serniki na zimno to zdecydowanie lato, my lubimy takie serniki nawet o tej porze roku, trochę pokombinowane 🙂 pachnące trochę jesienią, trochę świątecznym czasem. Taki właśnie jest dzisiejszy sernik, ze smażonymi jabłkami, cynamonem, goździkami.
Sernik na zimno z musem jabłkowym:
Na spód:
– 200g herbatników maślanych
– 80 g miękkiego masła
Do melaksera wrzucamy herbatniki i masło. Miksujemy do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”.
Dno formy o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na spód zmiksowane herbatniki, mocno dociskamy i wkładamy do lodówki na min. 30min.
Masa serowa:
– 330 ml śmietanki kremówki 36%
– 400 ml serka Danio waniliowego
– 1 łyżka żelatyny
– 1 łyżeczka pasty waniliowej
– 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem ok. 2 – 3 min (możemy wspomóc się mikserem). Dodajemy po łyżce serka Danio, cały czas mieszając. Następnie dodajemy pastę waniliową ( jeśli nie posiadacie pasty waniliowej, możecie użyć cukru waniliowego). Mieszamy i na koniec wlewamy cienką strużką rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy formę ponownie do lodówki na min. 1 godzinę.
Mus jabłkowy:
– 3 średniej wielkości jabłka
– 3 łyżki soku z wiśni
– 1 łyżeczka masła
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– po szczypcie mielonych goździków i kardamonu ( jeśli nie posiadacie osobno przypraw, możecie użyć 1 łyżeczkę przyprawy do piernika)
– 1/2 łyżki żelatyny
Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy jabłka. Podsmażamy ok. 2 min na średnim ogniu. Następnie dodajemy sok z wiśni ( może być dowolny ulubiony sok, ewentualnie woda). Smażymy jeszcze ok. 5 min na mniejszej mocy palnika lub do momentu, kiedy jabłka zaczną się rozpadać. Następnie studzimy jabłka i miksujemy na gładki mus. Dodajemy przyprawy i całość ze sobą mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do musu. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Gdy masa serowa stężeje, możemy wlać na nią mus jabłkowy. Ponownie wkładamy do lodówki na min. 2 godziny – najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂