Desery

Sernik na zimno z truskawkami

Prosty i jakże pyszny sernik, przygotowany z serków homogenizowanych.

Bez pieczenia, bez większego wysiłku i wkładu finansowego 😉

 

sernik_20150308075746

 

Sernik na zimno z truskawkami:

– 330ml śmietanki 30%

– 600 g serków homogenizowanych typu Danio

– biszkopty okrągłe

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 czubate łyżki żelatyny

– 1 galaretka truskawkowa

– 200g truskawek

 

Formę o średnicy 22cm wykładamy z każdej ze stron folią spożywczą. Na dno wykładamy biszkopty.

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie napęczniałą żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas miksowania masy serowej.

W dużej misce ubijamy na sztywną masę śmietankę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serki homogenizowane, cały czas miksujemy.

Zmniejszamy obroty do połowy i wlewamy cienką strużką rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia się żelatyny z masą serową.

Przelewamy masę na przygotowane biszkopty. Wstawiamy nasz sernik do lodówki na min. 1h.

W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową i odstawiamy do przestygnięcia.

Truskawki myjemy, kroimy na plasterki. Następnie układamy na tężejącej masie serowej i ponownie wkładamy do lodówki.

Gdy nasza galaretka zacznie delikatnie tężeć, powoli wylewamy ją na masę serową i truskawki. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

 

Smacznego 🙂

 

sernik_na_zimno

11 komentarzy

  • Aleksandra z Cooking Monster

    Kocham taki serniczek 🙂 też często robię podobny, jest niezawodny latem – pycha!

  • primipiatti_u

    Ja tez nie lubie tych sklepowych, plastikowych truskawek? dziękuje za udostępnienie ?

  • Matka-kura

    Marzą mi się takie świeże truskawki z krzaczka. Gdy tylko urosną od razu zabieram się za robienie takiego serniczka 🙂 Nie będę psuła go sztucznymi truskawkami ze sklepu :/
    A przepis udostępniam na fanpage Matka-kura gotuje, aby móc do niego wrócić 🙂

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Sernik jest przepyszny, niezastąpiony podczas różnych imprez okolicznościowych, łatwy w przygotowaniu, lekki i elegancki. Przypomniałaś mi, a właściwie podsunęłaś myśl, że może teraz skuszę się na wersję z serkami homogenizowanymi, bo ostatnio zamiast nich używałam śmietany i mleka skondensowanego. 🙂
    Bookendorfina

  • Anonim

    Sernik jest przepyszny, niezastąpiony podczas różnych imprez okolicznościowych, łatwy w przygotowaniu, lekki i elegancki. Przypomniałaś mi, a właściwie podsunęłaś myśl, że może teraz skuszę się na wersję z serkami homogenizowanymi, bo ostatnio zamiast nich używałam śmietany i mleka skondensowanego. 🙂
    Bookendorfina

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *