Sok rabarbarowo – truskawkowy
Odkąd pojawił się mały człowiek w naszej rodzinie, domowe soki zagościły u nas na dobre. Przeważnie robię je z truskawek i malin, ale wszelkie kombinacje owocowe są mile widziane. Dzisiaj zapraszam Was na sok rabarbarowo -truskawkowy do rozcieńczania, idealny z wodą gazowaną 🙂
Sok rabarbarowo – truskawkowy do rozcieńczania:
– 1/2 kg rabarbaru
– 1/2 kg truskawek
– szklanka cukru
– niepełna szklanka wody
Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm, truskawki dzielimy na połówki. Wrzucamy owoce do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30min.
Następnie do garnka wlewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu aż do czasu wrzenia. Później zmniejszamy ognień i gotujemy owoce ok 30 min.
Lekko przestudzony wywar przelewamy przez sitko, a pozostałe owoce przekładamy do innego naczynia ( w następnym wpisie pokażę Wam ciasto, które powstało właśnie z takich odcedzonych owoców 🙂
Jeśli chcemy zostawić soki na zimę, należy przecedzony sok ponownie zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków.
One Comment
Iwona Siekierska
Prosty sposób na pyszny sok! Dla mnie idealny- uwielbiam truskawki❤️❤️❤️