napoje i koktajle

Sok rabarbarowo – truskawkowy

Odkąd pojawił się mały człowiek w naszej rodzinie, domowe soki zagościły u nas na dobre. Przeważnie robię je z truskawek i malin, ale wszelkie kombinacje owocowe są mile widziane. Dzisiaj zapraszam Was na sok rabarbarowo -truskawkowy do rozcieńczania, idealny z wodą gazowaną 🙂

 

sok2

 

Sok rabarbarowo – truskawkowy do rozcieńczania:

– 1/2 kg rabarbaru

– 1/2 kg truskawek

– szklanka cukru

– niepełna szklanka wody

 

Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm, truskawki dzielimy na połówki. Wrzucamy owoce do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30min.

Następnie do garnka wlewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu aż do czasu wrzenia. Później zmniejszamy ognień i gotujemy owoce ok 30 min.

Lekko przestudzony wywar przelewamy przez sitko, a pozostałe owoce przekładamy do innego naczynia ( w następnym wpisie pokażę Wam ciasto, które powstało właśnie z takich odcedzonych owoców 🙂

Jeśli chcemy zostawić soki na zimę, należy przecedzony sok ponownie zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków.

 

sok

sok_rabarbarowotruskawkowy

One Comment

  • Iwona Siekierska

    Prosty sposób na pyszny sok! Dla mnie idealny- uwielbiam truskawki❤️❤️❤️

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *