Desery

Szyszki dla Alergika

Szyszki jakie jadłam w dzieciństwie chciałam zrobić dla swojego dziecka, ale próby nie były takie proste.

Z podstawowego przepisu musiałam wykluczyć wszystko co ma związek z mlekiem (krówki czy irysy, mleko w proszku itd). Nie mogłam pójść na łatwiznę i dodać mleczka kokosowego, bo mój osesek nie lubi tego, co jest z kokosem.

Pod rękę wpadły mi ostatnie 4sztuki pianek marshmallows (niektórzy znają je jako jojo).

Udało się 🙂 i tak oto powstały szyszki dla Alergika.

Pianki pięknie się rozpuszczają i szybko stygną, co trzyma całą masę w ryzach. A sam smak jest zbliżony do tego, który pamiętam ja. Szyszki są słodkie i chrupiące.

image1

Szyszki :

– 2 płaskie łyżeczki margaryny bezmlecznej – dałam „zwykła”

– 4 pianki marshmallows

– 1 duża szklanka ryżu preparowanego

Margarynę rozpuszczamy w niewielkim garnku. Dodajemy pianki i szybko mieszamy, aż do rozpuszczenia się pianek.

Do gorącej masy dodajemy ryż preparowany i mieszamy do momentu, aż masa oblepi wszystkie ziarenka.

Tak przygotowany ryż wykładamy po jednej łyżce na folię ( wykładałam na małe woreczki foliowe) i formujemy kulkę. Mocno dociskamy. Wkładamy na 5min do lodówki.

Następnie wyciągamy szyszki z folii i odstawiamy do lodówki jeszcze na min 30min.

Smacznego 🙂

5 komentarzy

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Pomysł jak najbardziej chętnie wykorzystam, świetnie się te szyszki prezentują. 🙂 Proste wykonanie, szybko i smacznie. 🙂 Zaproponuję córci wspólne przygotowywanie tej słodkości. 🙂
    Bookendorfina

  • primipiatti_u

    Fajna nazwa ?☺️ matka alergika ma pod górkę i zawsze musi kombinować i pianki do takich kombinacji są świetne ☺️

  • Baba Druga

    Ale pomysł! W życiu nie pomyślałabym, że jeżyki (u mnie w domu tak to się nazywało) można zrobić na piankach 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *