
Szyszki dla Alergika
Szyszki jakie jadłam w dzieciństwie chciałam zrobić dla swojego dziecka, ale próby nie były takie proste.
Z podstawowego przepisu musiałam wykluczyć wszystko co ma związek z mlekiem (krówki czy irysy, mleko w proszku itd). Nie mogłam pójść na łatwiznę i dodać mleczka kokosowego, bo mój osesek nie lubi tego co jest z kokosem. Pod rękę wpadły mi ostatnie 4sztuki pianek marshmallows (niektórzy znają je jako jojo).
Udało się 🙂 Pianki pięknie się rozpuszczają i szybko stygną, co trzyma całą masę w ryzach. A sam smak jest zbliżony do tego, który pamiętam ja. Szyszki są słodkie i chrupiące.
Szyszki :
– 2 płaskie łyżeczki margaryny bezmlecznej – dałam “zwykła”
– 4 pianki marshmallows
– 1 duża szklanka ryżu preparowanego
Margarynę rozpuszczamy w niewielkim garnku. Dodajemy pianki i szybko mieszamy, aż do rozpuszczenia się pianek.
Do gorącej masy dodajemy ryż preparowany i mieszamy do momentu, aż masa oblepi wszystkie ziarenka.
Tak przygotowany ryż wykładamy po jednej łyżce na folię ( wykładałam na małe woreczki foliowe) i formujemy kulkę. Mocno dociskamy. Wkładamy na 5min do lodówki.
Następnie wyciągamy szyszki z folii i odstawiamy do lodówki jeszcze na min 30min.
Smacznego 🙂


3 komentarze
Bookendorfina Izabela Pycio
Pomysł jak najbardziej chętnie wykorzystam, świetnie się te szyszki prezentują. 🙂 Proste wykonanie, szybko i smacznie. 🙂 Zaproponuję córci wspólne przygotowywanie tej słodkości. 🙂
Bookendorfina
primipiatti_u
Fajna nazwa ?☺️ matka alergika ma pod górkę i zawsze musi kombinować i pianki do takich kombinacji są świetne ☺️
Baba Druga
Ale pomysł! W życiu nie pomyślałabym, że jeżyki (u mnie w domu tak to się nazywało) można zrobić na piankach 🙂