Zimowy kompot


Patrząc za okno chciałoby się powiedzieć piękną wiosnę mamy tej zimy… eh przez te zawirowania pogodowe jakoś mniej czuję zbliżające się Święta.

Od tygodnia wieczorami piekę i lukruję kilogramy pierników i  chyba tylko to przypomina mi codziennie, że za chwilę TEN piękny czas 🙂

A do lukrowania, które potrafi z godziny przeciągnąć się do pół nocy, lubię popijać zimowy kompot.

 

img_1882

 

Zimowy kompot:

– 1 kilogram winnych jabłek

– 2 garście suszonej żurawiny

– 2 laski cynamonu

– kilka goździków

– opcjonalnie kilka łyżek cukru białego lub brązowego

 

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Do dużego garnka nalewamy zimnej wody i wkładamy pokrojone jabłka, żurawinę i goździki. Laski cynamonu łamiemy na pół i wkładamy do garnka. Gotujemy na średniej mocy palnika, od zagotowania ok. 10-15 min, tak by jabłka zmiękły.

Jeśli kompot będzie dla Was za kwaśny, możecie go posłodzić brązowym lub białym cukrem.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
January 30, 2017
Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Szarlotka na kruchym cieście
December 23, 2016
Szarlotka sypana
December 19, 2016
Wątróbka drobiowa z jabłkami
December 17, 2016
Kompot z rabarbaru
December 14, 2016
Zielony koktajl – jarmuż, jabłko, kiwi
December 14, 2016
Sernik na zimno z jesienną nutą
December 14, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe