img_1882
napoje i koktajle

Zimowy kompot

Patrząc za okno chciałoby się powiedzieć piękną wiosnę mamy tej zimy… eh przez te zawirowania pogodowe jakoś mniej czuję zbliżające się Święta.

Od tygodnia wieczorami piekę i lukruję kilogramy pierników i  chyba tylko to przypomina mi codziennie, że za chwilę TEN piękny czas 🙂

A do lukrowania, które potrafi z godziny przeciągnąć się do pół nocy, lubię popijać zimowy kompot.

 

img_1882

 

Zimowy kompot:

– 1 kilogram winnych jabłek

– 2 garście suszonej żurawiny

– 2 laski cynamonu

– kilka goździków

– opcjonalnie kilka łyżek cukru białego lub brązowego

 

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Do dużego garnka nalewamy zimnej wody i wkładamy pokrojone jabłka, żurawinę i goździki. Laski cynamonu łamiemy na pół i wkładamy do garnka. Gotujemy na średniej mocy palnika, od zagotowania ok. 10-15 min, tak by jabłka zmiękły.

Jeśli kompot będzie dla Was za kwaśny, możecie go posłodzić brązowym lub białym cukrem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.