
Knedle z truskawkami
Nareszcie są! Nasze krajowe truskawki 🙂 niezwykle aromatyczne, słodkie, wręcz rozpływające się w ustach, dlatego dzisiaj zapraszam na słodki obiad.
Knedle z truskawkami:
– 1/2 kg białego sera ( najlepiej półtłustego)
– 5 łyżek bułki tartej
– 5 łyżek kaszy manny
– 2 jajka
– 5 łyżek oleju
– szczypta soli
Nadzienie:
– dowolne owoce sezonowe świeże lub mrożone
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, używając widelca. Powstałą masę włożyć do lodówki na 30-40 min.
Knedle najlepiej formować oprószonymi mąką dłońmi, jeśli knedle mają być bez nadzienia formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gotować w osolonej wodzie ok. 15-20 min.
Do polania knedli użyłam bułki tartej podsmażonej na maśle, po ostygnięciu dodałam trochę cukru ( ok 1 łyżka na 4 łyżki bułki tartej) i szczyptę cynamonu.


10 komentarzy
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie 🙂 chętnie poznałabym kuchnię Wietnamu, masz jakieś ulubione danie z tej kuchni?
Aneta
Wow !!! Ależ smakowicie wyglądają 🙂 Coś trzeba będzie pomyśleć, aby też zrobić 🙂 Pyszności 🙂 Pozdrawiam serdecznie z Wietnamu 🙂
Zwykła Matka
Osobiście uwielbiam ze śliwkami, ale truskawki może by przypadły do gustu mojej córce 🙂
primipiatti_u
Suszone śliwki najlepiej namoczyć pół godziny przed, zeby nie były zbyt twarde. Farsz moze byc dowolny ☺
Magdalena
Można zamieniać z czym się chce? Dadzą radę np. suszone śliwki jako farsz?
primipiatti_u
Blog był przenoszony i niefortunnie nie zgrały sie daty ? zaraz poprawie tekst ? tych, teraz dostępnych nawet nie ruszam, sa mało smaczne i bardzo plastikowe ?
Maciej
„Nareszcie są! Nasze krajowe truskawki”
Hmm… coś mi to nie gra 😉 Wpis jest z 17 grudnia. O tej porze krajowe truskawki odpoczywają w chłodniach (chyba, że się mylę 😉
primipiatti_u
☺☺
www.zasmakujwswiecie.com
Wyglądają bardzo apetycznie ! Przypomina się dzieciństwo i wakacje spędzane u babci… 🙂 Pozdrawiam, Karolina.
Pingback: