Drugie dania

Kurczak Goka

Jakiś czas temu dostałam książkę Goka Wana „Kuchnia Chińska według Goka” i jestem nią zachwycona, przepisy pyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Najbardziej przypadł nam do gustu kurczak czosnkowy 🙂 pyszny, wręcz uzależniający, zapraszam po przepis.

 

czosnkowy_kurczak

 

Kurczak czosnkowy Goka:

– ok. 300g surowego mięsa z kurczaka z dowolnej części, pokrojonego w kostkę 1,5X1,5cm

– ok. 4 łyżek mąki ziemniaczanej ( w przepisie są tylko 2 łyżki)

– 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

– pęczek cebulki dymki

– ok. 5-6 łyżek czerwonego wina wytrawnego

– 2-3 łyżki sosu sojowego

– pół łyżeczki cukru

– olej do smażenia

– sól, pieprz do smaku

 

Kawałki kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej zmieszanej z solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, najlepiej wok. Dodać 2-3 łyżki oleju i smażyć kurczaka na złoty kolor (ok. 3 min z każdej strony). Usmażone kawałki kurczaka wyjąć i odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni podsmażyć jednocześnie czosnek i cebulkę dymkę pokrojoną w słupki o długości ok 3cm. Po ok 1 min. dodać sos sojowy, wino. Gotować następną minutę do odparowania płynu. Dodać cukier i ewentualnie doprawić do smaku. Do powstałego sosu dodać wcześniej usmażonego kurczaka. Wymieszać i gotowe.

Kurczak najlepiej smakuje z ryżem lub świeżą bagietką 🙂

6 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *