
Kurczak Goka
Jakiś czas temu dostałam książkę Goka Wana „Kuchnia Chińska według Goka” i jestem nią zachwycona, przepisy pyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Najbardziej przypadł nam do gustu kurczak czosnkowy 🙂 pyszny, wręcz uzależniający, zapraszam po przepis.
Kurczak czosnkowy Goka:
– ok. 300g surowego mięsa z kurczaka z dowolnej części, pokrojonego w kostkę 1,5X1,5cm
– ok. 4 łyżek mąki ziemniaczanej ( w przepisie są tylko 2 łyżki)
– 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– pęczek cebulki dymki
– ok. 5-6 łyżek czerwonego wina wytrawnego
– 2-3 łyżki sosu sojowego
– pół łyżeczki cukru
– olej do smażenia
– sól, pieprz do smaku
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej zmieszanej z solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, najlepiej wok. Dodać 2-3 łyżki oleju i smażyć kurczaka na złoty kolor (ok. 3 min z każdej strony). Usmażone kawałki kurczaka wyjąć i odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni podsmażyć jednocześnie czosnek i cebulkę dymkę pokrojoną w słupki o długości ok 3cm. Po ok 1 min. dodać sos sojowy, wino. Gotować następną minutę do odparowania płynu. Dodać cukier i ewentualnie doprawić do smaku. Do powstałego sosu dodać wcześniej usmażonego kurczaka. Wymieszać i gotowe.
Kurczak najlepiej smakuje z ryżem lub świeżą bagietką 🙂


6 komentarzy
primipiatti_u
Smak jest dosc specyficzny, ale jesli maz nie boi sie nowości to koniecznie przygotuj takiego kurczaka ☺️
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺️
primipiatti_u
☺️?
Zabiegana Mama
Wygląda cudnie, muszę mężowi przygotować 😉
czerwonafilizanka
ciekawy pomysł
Stylovamama
Świetny przepis 🙂 Często jem kurczaka, więc taka propozycja na danie bardzo mi odpowiada 🙂 dzięki!