Łosoś teriyaki
Łosoś teriyaki to prosty i szybki pomysł na obiad.
Podawany z ryżem.
Łosoś teriyaki:
– 2 filety łososia
– sól, pieprz
– kilka gałązek kolendry
Marynata:
– 100 ml sosu sojowego
– 2 łyżki płynnego miodu
– 3 łyżki wody niegazowanej
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm świeżego imbiru
– 1 łyżka oleju (dobrze pasuje sezamowy)
Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, miód, cukier, sok z cytryny mieszamy ze sobą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę – dodajemy do marynaty. Imbir obieramy i ścieramy na tarce ba drobnych oczkach. Mieszamy wszystko ze sobą i na koniec dodajemy wodę. Ponownie mieszamy.
Łososia myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanego łososia wkładamy do przygotowanej marynaty. Dokładnie obtaczamy z każdej strony i odstawiamy na min. 15min.
Rozgrzewamy piekarnik do 1800C.
Patelnię rozgrzewamy z łyżką oleju. Łososia wyciągamy z marynaty i smażymy z każdej ze stron po 1 minucie.
Podsmażonego łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy w piekarniku ok. 10-15min.
Gotowego łososia posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem lub bagietką.
Smacznego 🙂