losos3
Drugie dania

艁oso艣 teriyaki

Nic tak nie cieszy podniebienia ( przynajmniej naszego) jak szybki i bardzo smaczny obiad 馃檪

Zapraszam Was dzisiaj na rybk臋 w pysznej glazurze.

 

losos3

 

艁oso艣 teriyaki:

– 2 filety 艂ososia

– s贸l, pieprz

– kilka ga艂膮zek kolendry

Marynata:

– 100 ml sosu sojowego

– 2 艂y偶ki p艂ynnego miodu

– 2 艂y偶ki cukru br膮zowego

– 2 z膮bki czosnku

– 2 cm 艣wie偶ego imbiru

– 1 艂y偶eczka soku z cytryny

– 3 艂y偶ki wody niegazowanej

– 1 艂y偶ka oleju (dobrze pasuje sezamowy)

 

Przygotowujemy marynat臋: sos sojowy, mi贸d, cukier, sok z cytryny mieszamy ze sob膮. Czosnek obieramy i przeciskamy przez聽 prask臋 – dodajemy do marynaty. Imbir obieramy i 艣cieramy na tarce ba drobnych oczkach. Mieszamy wszystko ze sob膮 i na koniec dodajemy wod臋. Ponownie mieszamy.

艁ososia myjemy, osuszamy papierowymi r臋cznikami. Delikatnie opr贸szamy sol膮 i pieprzem.

Tak przygotowanego 艂ososia wk艂adamy do przygotowanej marynaty. Dok艂adnie obtaczamy z ka偶dej strony i odstawiamy na min. 15min.

Rozgrzewamy piekarnik do 1800C.

Patelni臋 rozgrzewamy z 艂y偶k膮 oleju. 艁ososia wyci膮gamy z marynaty i sma偶ymy z ka偶dej ze stron po 1 minucie.

Podsma偶onego 艂ososia przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego i polewamy pozosta艂膮 marynat膮. Pieczemy w piekarniku ok. 10-15min.

Gotowego 艂ososia posypujemy 艣wie偶膮 kolendr膮. Podajemy z ry偶em lub bagietk膮.

 

Smacznego 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany.